Sådan kan meditation styrke dit immunsystem

Det er ikke nogen hemmelighed at meditation har mange fantastiske fordele. Flere og flere får øjnene op for meditation, og har efterhånden også opdaget at det ikke kun er for munke, der sidder på en bjergtop i den ypperste tilstand at ro og helt fri for tanker.

Meditation handler ikke om at stoppe dine tanker

Meditation handler ikke om at blive helt fri for tanker. Det handler om at være med tankerne. At øve sig i at dæmpe sindets hvirvelvinde. At finde ro og retning og overskud til at se på de ting, der sker i livet, uden at lade sig blive hvirvlet rundt.

Læs også Meditation – mit daglige mentale brusebad

Og for alle os helt almindelige ’hverdagsdanskere’ betyder ro ikke kun at være et sted uden støj eller problemer. Det betyder at kunne stå midt i en travl hverdag, midt i ulvetimen i en lang kø i supermarkedet, midt i presset fra en deadline på jobbet – og have en back-up af ro med sig, som man kan tappe ind i.

Det er her meditation kan hjælpe.

Hvad sker der, når du mediterer

Dine tanker påvirker ikke bare din hjerne, men også hele din krop. Krop og sind kan ikke skilles ad. På engelsk begynder flere og flere at kalde det Bodymind – i ét ord. Kropsind, kunne vi måske kalde det på dansk.

Dine tanker har altså indflydelse på hele din krop og med dine tanker sender du signaler til dit nervesystem, dit immunforsvar, til hormonsystemet og fordøjelsen. Det betyder at dine tanker kan påvirke din krop.

Man kan mærke og måle tydelige forandringer, når man mediterer, som fx at åndedrættet bliver langsommere, pulsen og blodtrykket falder, og stressen dæmpes.

Der er fordi nervesystemet falder til ro. Det parasympatiske nervesystem aktiveres og mængden af stresshormonet kortisol falder. Man kan også se at hjernen udskiller større mængder af hormonet dopamin, der giver os en følelse af lykke og velvære.

hvad-er-gyan-mudra.jpg

Forskning viser at meditation kan styrke dit immunforsvar

Meditation kan skabe et positivt mentalt miljø, der kan påvirke dit immunsystem i bedste retning. Meditation virker stressdæmpende… og når vi får mere ro på, kan kroppen gøre sit bedste for at finde balance.

Når vi giver kroppen de bedste forhold at arbejde ud fra, er det klart at resultaterne også bliver derefter. Presser vi kroppen for meget, bliver der mindre overskud til at tage sig af fx sygdomsbekæmpelse.

Forskning viser at meditation kan hjælpe med at forbedre sundheden helt ned på celleniveau. Under forsøg med forskellige grupper af kvinder, der mediterede, så man at meditation ikke bare havde en indvirkning på stress – men også var med til at reducere inflammation og heling af sår.

Man kan altså se at meditation ikke bare påvirker os positivt rent psykologisk – men at der også sker en mærkbar fysisk ændring.

Fordele ved meditation

Listen er lang, men her er nogle af fordelene ved en regelmæssig meditationspraksis:

  • kan hjælpe med at reducere stress, angst og depression

  • sænker aktiviteten i amygdala – hjernens ‘stresscenter’

  • man bliver bedre i stand til at kontrollere sine følelser

  • kan styrke kroppens egen evne til at finde balance og dermed undgå sygdom

  • kan øge hjernens evne til at bearbejde information, så du ikke bliver overvældet

  • kan have en effekt på de normale aldringstegn i hjernen, så du kan styrke din hukommelse

Kom godt i gang med at meditere på 21 dage

Jeg har selv haft en meditationspraksis on/off igennem de sidste 20 år. I perioder meget intensivt, med hele dage og weekender i meditation. I andre perioder kommer jeg væk fra det igen, og synes det er svært at få prioriteret.

Jeg har fundet en god metode til at komme i gang (igen) med at meditere. Jeg har efterhånden delt metoden med over 800, der igennem de sidste år har været med på min meditations ‘challenge’.

Nu har jeg samlet det hele i et forløb, som du kan følge online fra din computer eller telefon – 21 dages Meditationsrejse. Næste omgang starter mandag d. 28. juni og lige nu kan du få det hele, når du melder dig ind i min online medlemsklub ROvolutionen.

♡ Anne

 
Forrige
Forrige

Mit bedste råd til at undgå stress

Næste
Næste

Bryd yogareglerne!