Meditation – mit daglige mentale brusebad

Børster du tænder hver dag? Det gør du sikkert. Og du går sikkert også i bad hver dag, og vasker hænder flere gange dagligt for at vaske din krop ren for dagens snavs:)

Hvad så med din hjerne? ;-)

For mig er meditation som at tage et dagligt mentalt brusebad. At få renset ud på øverste etage, for alle de ting, der hober sig op derinde. Ting, jeg har gemt på siden min barndom + alle de nye informationer og indtryk, jeg bliver bombarderet med hver evig eneste dag.

Min hjerne trænger til en oprydning, et mentalt brusebad, ellers bliver der fyldt op. På samme måde som jeg holder min krop og tænder rene, vil jeg også holde min hjerne klar. Så der er mere klarhed, overskud og ikke mindst RO.

Få ro på tankemylder og ’monkey mind’

Meditation er bestemt ikke altid en dans på roser, det er hårdt, det er befriende, det er irriterende, det er ren lykke... følelserne kan svinge fra gang til gang. Derfor giver mange desværre hurtigt op. Men det er jo netop her, det bliver spændende!

Når vi lukker ned for vores 'monkey mind', den der får tankerne til at hoppe rundt i øst og vest, og i stedet tænder for roen, mærker stilheden indeni, så kan vi lære at tæmme den indre ’abe’, så vi tager styringen, og den ikke styrer os.

Og hvordan gør man så det? Hvad stiller man op med alle de dersens forbandede tanker? ;-) Måske kan du holde dem nede i løbet af dagen, når du er på arbejde, ser fjernsyn, hører musik eller lytter til en guidet meditation. Men hvad sker der så, når der er stille?

Formålet med meditation

Formålet med meditation er bl.a. at stilne sindets aktivitet – så du kan mærke hvad der sker inde bag tankemylderet. Og første led i meditation er KONCENTRATION (i yoga filosofien kaldet Dharana).

Så det, du kan bruge til at hjælpe med at dæmpe tankemylder er at koncentrere dig om fx din vejrtrækning. Følg dit åndedræts rytme, bevægelse, lyd. Og hver gang du begynder at tænke på alt muligt andet, stopper du bare dig selv og fører opmærksomheden tilbage til åndedrættet.

Måske har du hørt nogle sige ’stop tankerne’ – men kan det overhovedet lade sig gøre? Vi har tusindvis af tanker hver dag, så de står aldrig helt stille. Istedet kan du meditere på dine tanker. Og øve dig i at være med dem.

Forestil dig evt. at dine tanker er som skyer på himlen, der dukker hele tiden nye op, men du kan sidde og betragte dem og lade dem flyve videre. Eller forestil dig at du står bag en rude og ser dine tanker flyve rundt inde bag ruden, måske som små sommerfugle. Og du kan stå udenfor og betragte dine tanker – uden at gå ind i dem, eller lade dig blive hevet rundt i ring af dem.

Du kan træne sindet, så tankerne falder til ro – og så kan du bedre se alt det, der gemmer sig under et hav af tanker.

"Meditation...is a bit like a river that is flowing quite strongly, in which you cannot see the riverbed very clearly. If, however, there was some way you could stop the flow in both directions, from where the water is coming and to where the water is flowing, then you could keep the water still. That would allow you to see the base of the river quite clearly. Similarly, when you are able to stop your mind from chasing sensory objects and thinking about the past and future and so on, and when you can free your mind from being totally ‘blanked out’ as well, then you will begin to see underneath this turbulence of the thought processes. There is an underlying stillness, an underlying clarity of the mind…”
– The Dalai Lama

Fordele ved meditation

Listen over fordelene ved at meditere vokser i og med at der forskes mere i meditations effekt på hjernen og kroppen.

Her er nogle af de gode gevinster ved meditation:

  • Regelmæssig meditation kan hjælpe med at reducere stress, angst og depression

  • Hjernens evne til at bearbejde information bliver større

  • Kan have en effekt på de normale aldringstegn i hjernen, så du forbliver skarp på øverste etage

Hvor længe skal man meditere?

Hvor længe skal man meditere for at få noget ud af det? Det er der mange bud på fra forskellige lærere...

Sally Kempton, meditationslærer med mere end 40 års erfaring siger at det, for de fleste, tager 45 min. inden sindet er helt roligt, så man skal bestræbe sig på at sidde min. 1 time nogle gange om ugen.

Men bare rolig ;-) Mange lærere siger omkring 20 minutter og forskning viser at helt ned til 10-12 minutter om dagen for at man mærke en varig effekt.

Det kommer også an på, hvad du gerne vil opnå. Ro i sindet kan (med lidt træning) opnås relativt hurtigt, men måske det tager længere tid at få de helt store bevidsthedsudvidende oplevelser.

Det vigtigste er at være vedholdende. Hellere lidt hver dag end én time, en gang om måneden. På den måde kan du hurtigere træne sindet til at falde til ro.

Meditation er som mental fitness – det er enormt vigtigt at træne sindet, hvis du vil have mere ro, overskud, klarhed og intuition. Når du mediterer øver du dig i at mærke dit liv. Du lærer dig selv bedre at kende, bliver bedre til at mærke dig selv og dine behov, drømme og ønsker. Og det er stort i en verden, hvor tempoet ofte er så højt at vi har mistet kontakten med os selv.

Kom godt i gang med at meditere på 21 dage

Jeg har selv haft en meditationspraksis on/off igennem de sidste 20 år. Når jeg i perioder er kommet væk fra min meditationspraksis, har jeg fundet en god metode til at komme i gang (igen) med at meditere.

Jeg har efterhånden delt metoden med over 800, der igennem de sidste år har været med på min meditations ‘challenge’ og nu har jeg samlet det hele i et forløb, som du kan følge online fra din computer eller telefon – 21 dages Meditationsrejse. Det får du adgang til i min online medlemsklub ROvolutionen.

♡ Anne

Forrige
Forrige

Dine knogler er vigtige for din stress respons

Næste
Næste

Sov godt med yoga – 3 yoga øvelser, der giver dig en bedre søvn