Dine knogler er vigtige for din stress respons

Du kender følelsen af akut stress, der giver bankende hjerte, varme hænder, et sug i maven og sved på panden.

Og du har sikkert også hørt om adrenalin og kortisol, som de to største ’spillere’ på banen, når kroppens stressreaktion går i sving.

Men nye videnskabelige undersøgelser viser at det måske ikke er hele sandheden bag en stressreaktion og at endnu et hormon spiller en vigtig rolle – nemlig osteocalcin, der produceres i knoglerne.

yoga-stress-knogler.jpg

Adrenalin er ikke nødvendigt for ’kæmp-flygt’ reaktion

Vi har hidtil hørt at når vi stresser, slår det det sympatiske nervesystem til og sender signal til binyrerne om at producere adrenalin og kortisol – så hjertet slår stærkere, blodet pumper hurtigere og kroppen forbereder sig til en såkaldt kamp/flugt reaktion.

De nye undersøgelser viser dog også at hormonet osteocalcin, der produceres i knoglerne, frigives i blodet under stress.

Forskere har fundet ud af at når amygdala (den del af hjernen og af det limbiske system, som har forbindelser til hypofysen og binyrerne) registrerer fare, sender den instrukser til knoglerne, om at frigive osteocalcin i blodbanen.

Osteocalcin nedsætter aktiviteten i det parasympatiske nervesystem (det, der er aktivt, når du slapper af) og optrapper aktiviteten i det sympatiske nervesystem (kroppens kamp/flugt center) og dét udløser kroppens stressrespons, inklusive frigivelse af adrenalin.

Endnu en god grund til at lave Yoga mod stress

Disse nye undersøgelser viser altså at en stor del af vore stress reaktion ligger i knoglerne. Og selvom forskerne ikke er færdige med deres undersøgelser, er det som yogalærer med speciale i Yoga mod stress, en spændende tilføjelse til forståelsen af, hvad der sker i kroppen under stress.

For jeg synes, det giver os endnu en god grund til at tage hele kroppen med i spil, når vi gerne vil afhjælpe eller undgå stress. Stress kan ikke snakkes væk.

Yoga er så vigtigt et element, når vi vil forebygge og afhjælpe stress, både fordi det afstresser fysisk og mentalt og hjælper med at berolige hele nervesystemet. Og det styrker kropsbevidstheden, på en måde, som mange andre motionsformer ikke kan hamle op med, fordi vi i yogaen arbejder med krop, sind og sjæl. Det er en holistisk måde at afjhælpe stress på, som kan styrke din forbindelse til dig selv.

Det kan ofte være ekstra svært at mærke sig selv, når man stresser og netop derfor er yoga et fantastisk redskab, fordi det øger kropsbevidstheden og hjælper dig med at komme fra hovedet og ned i kroppen – så du bliver bedre til at mærke efter, hvad der sker i dig.

Og det er essentielt at mærke kroppen og lære at slappe af – helt ind i knoglerne.

Vil du lære mere om hvordan yoga kan hjælpe mod stress, så er Yoga mod stress uddannelsen måske noget for dig. På landets eneste uddannelse i yoga og stress, lærer du bl.a. om de forskellige stresstyper og hvordan redskaber fra yogaens verden kan hjælpe mod stress.

Læs mere om Yoga mod stress uddannelsen her