Er yin yoga farligt? 6 store misforståelser om yin yoga

Ind imellem ser jeg yin yoga betegnet som en ekstrem yoga form, nogle gange endda beskrevet som direkte farligt! Men ofte kommer disse ’advarsler’ fra folk, som ikke selv er uddannet i yin eller har erfaring med det. Det er brand ærgerligt at sende forkert information ud i verden, når nu yin yoga netop er så super gavnligt for mange. 

Så for at aflive nogle af misforståelserne, har jeg samlet en række yin yoga ’myter’ og prøvet at give svar på dem her:

Misforståelse #1: Yin yoga er en ekstrem sport skabt af en Kung fu mester

“Yin yoga stammer fra Paulie Zink, som er Kung Fu mester og derfor er yin yoga også en ekstrem sport, som kun går ud på at gøre folk meget fleksible.”

Det er Paul Grilley, som har udviklet den form for yin yoga, der bliver undervist de fleste steder i Danmark i dag. Paul Grilley var rigtig nok elev hos kampsports mesteren Paulie Zink i en kort periode i 80’erne, men udviklede herefter sin egen stil. Han tog den mere passive del af Paulie Zinks yin/yang træning og udviklede videre på den.

Paul Grilley har gjort et kæmpe stykke arbejde og research indenfor anatomi og lagde bl.a. fundamentet for at arbejde med den energetiske krop i yin yoga ved at tilføje viden om meridianer og kinesisk medicin.

Yin yoga, som de fleste kender den i dag handler ikke om ekstreme stræk af kroppen, som man kan komme til skade af. Og den stil, vi ser i DK i dag, har intet med Kung Fu at gøre.

Misforståelse #2: Yin yoga er bare et passivt stræk

“Yin yoga er bare et passivt stræk. Og passive stræk uden muskelaktivitet er farlige, fordi det kan medføre skader på bl.a. ledbånd og bindevæv.”

Yin yoga er så meget mere end bare et passivt ’stræk’. Men der er en god mening bag det passive i yin yoga! Et såkaldt ’yin stræk’ er helt anderledes, end hvad man normalt forbinder med et stræk – sådan som du måske strækker hasemusklerne efter en løbetur.

Og faktisk bør vi gå helt væk fra at bruge ordet ’stræk’ i yin yoga, for vi er i virkeligheden ikke ude på at strække, men at tilføre en passende mængde belastning på kroppen, så den kan bygge sig stærkere. Den belastning kan påføres enten ved hjælp af at udvide eller komprimere et område. Mange yin yoga stillinger tilfører fx belastning til et område ved at lave en kompression.

Kroppen har brug for at blive presset ind imellem, ellers svinder den hen. Dine muskler, led, knogler, bindevæv – alle dele af din krop har brug for at blive udfordret og for at blive udsat for en passende mængde belastning, for at kunne blive ved med at bygge sig stærk, smidig og mobil.

Og så er der også forskellige tilgange til yin yoga. Det er rigtigt at den oprindelige teori indenfor yin yoga er at de passive stræk er gode for bindevævet. Men nyere forskning viser at bindevævet trænes bedst med bevægelse. Det er den måde, jeg underviser på og det, jeg kalder Sanselig Yin Yoga, hvor blide bindevævsflows kombineres med yin yoga stillingerne.

Nysgerrig på at lære mere? Læs alt om min dybdegående yin yoga uddannelse EMBODIMENT OF YIN

yin-yoga-bananasana.jpg

Misforståelse #3: Yin yoga kan skade dine sener og ledbånd

En meget udbredt misforståelse er at de lange tid, vi bruger i yin yoga øvelserne kan beskadige sener og ledbånd.

Ledbånd er den bindevævsstruktur, der forbinder knoglerne på hver side af et led og er med til at stabilisere bevægelserne. Og måske fordi vi forstår ledbånd, som en struktur, der er skabt til at sikre stabilitet – så tænker man at de ikke må strækkes, da de så bliver ustabile.

Men både sener og ledbånd kan strækkes – og det sker hele tiden, når du bevæger dig. Din akillessene strækkes fx når du løber. Og ledbåndene er flettet sammen med musklerne, og det betyder også, at hver gang du strækker en muskel, kan du ikke undgå at strække et ledbånd!

Selvfølgelig skal man gå anderledes langsomt og varsomt til værks, når man vil belaste og strække sener og ledbånd ift muskler. Og derfor er den langsomme, mindfulde tilgang i Sanselig Yin Yoga netop god.

Misforståelse #4: Yin yoga går ud over din styrke og koordination

En anden misforståelse er, at hvis du praktiserer yin yoga vil du miste styrke, koordination og sikkerhed.

Ja. Muligvis. Men kun for en stund.

De lange stræk, vi laver i yin yoga kan nemlig godt give en midlertidig følelse af sårbarhed og usikkerhed både fysisk, mentalt og emotionelt. Det sker, fordi vi har belastet bl.a. bindevæv og ligamenter ved at forlænge dem – så de er midlertidigt svækkede. Og følelsen af at have åbnet kroppen, også rent energetisk, kan også give en følelse af sårbarhed.

Derfor bør vi heller aldrig gå ud til vores yderste evne af, hvad vi kan strække, men i stedet bevæge os langsomt og mindfuldt ind i en stilling, kun til det punkt, hvor vi begynder at mærke en lille aktivitet, ’begyndelsen af et stræk’, om du vil. Og derfor er det lige så vigtigt at komme langsomt ud af en stilling igen og bruge lidt tid til at slappe af efter et længerevarende yin stræk.

Misforståelse #5: Yin yoga er ikke for begyndere

“Yin yoga er en meget avanceret praksis, som kan være direkte skadelig for begyndere at gå ind til.”

Lad mig lige slå noget fast: AL yoga kan være skadeligt! Det kommer an på så mange ting – har du en god yogalærer, der har uddannelse og erfaring indenfor det område, de underviser i, så de kan guide dig i stillingerne på forsvarlig vis? Der er desværre mange, der underviser i yin, uden at være uddannet i yin yoga og det kan jo også se forholdsvist nemt ud – bare guide eleven ind i en position, og lad dem ligge der i 3-5 minutter. Så tjek evt. med din yin yogalærer, hvad vedkommende har af uddannelse, hvis du vil være sikker på at få god rådgivning.

Og en anden faktor, der spiller en vigtig rolle er; presser du dig selv til at sidde i 3-5 minutter i et dybt stræk, som egentlig kun burde holdes i 20 sekunder? Mange yogaelever har prøvet at presse sig selv ud i stillinger, som ikke føltes godt (mig selv inklusive!) Vi er så vant til at skulle præstere, og det præstationsræs bliver ofte overført til yogamåtten.

Men yin yoga handler ikke om at præstere – yin yoga handler om at give efter, om at slappe af, om at overgive sig, om at mærke alle de fine subtile energier i kroppen, som du ikke kan mærke, når du halser afsted med 150 km i timen på jobbet eller i fitnesscentret.

yin-yoga-anne-goncalves.jpg

Misforståelse #6: Yin yoga er kun for kvinder

Denne misforståelse er egentlig lidt sjov. Bare fordi det hedder ’yin yoga’ og yin står for bl.a. det feminine, betyder det altså ikke at det kun er kvinder, der laver yin yoga.

Fx er der mange mandlige elitesportsudøvere, der dyrker yin yoga som et godt supplement til deres yang prægede sportsgren. Ikke som en måde at strække ud på ovenpå deres aktive sport – det frarådes at yin yoga laves lige før eller efter meget dynamisk praksis – men som en separat yogapraksis, på de dage, hvor de ikke laver fx muskelstyrkende praksis.


Jeg håber, denne artikel kan hjælpe til at aflive nogle af myterne omkring yin yoga. Yin er fantastisk og vinder heldigvis mere og mere indpas. Vi lever i en verden med alt for meget stress og ‘yang energi’, og de fleste har brug for meget mere YIN i deres liv:)

Men husk også at vi har brug for både yin og yang, for at skabe balance – så hop op på cyklen, sving dine kettlebells, løb nogle ture – og kombinér din yang træning med yin yoga (bare ikke samtidigt:)

Fordyb dig i yin yogaens stille univers

Få en grundig indføring i yin yoga på min kommende YIN YOGA UDDANNELSE, der starter til september 2023. På denne uddannelse kommer du til at lære SANSELIG YIN YOGA, hvor vi arbejder med forbindelsen ml. krop, sind og sjæl med somatisk meditation og plads til bløde bevægelser i stillingerne.

♡ Anne


Kilder: Paul Grilley, Tom Myers, Bernie Clark og Yinyoga.com

 

Forrige
Forrige

Ayurveda Abhyanga massage

Næste
Næste

Dine knogler er vigtige for din stress respons