Overgangsalder ifølge kinesisk medicin: Derfor er din yin energi vigtig

Overgangsalderen er en naturlig overgang i livet, men for mange kvinder (især i den vestlige verden) er den lig med en lang periode midt i livet forbundet med hedeture, søvnproblemer, uro i kroppen, tørhed og følelsen af ikke helt at være sig selv. I den vestlige verden taler vi oftest om hormoner: et kraftigt fald af produktionen af østrogen og progesteron, men i kinesisk medicin ser man lidt anderledes på det hele.

Her handler det ikke kun om hormoner, men om yin og yang balance, og især om noget, der kaldes nyre-yin. Og det er netop denne nyre-yin, der får en særlig rolle i overgangsalderen. I dette indlæg dykker jeg ned i, hvad kinesisk medicin siger om overgangsalderen – og du får tips til yin yoga, kost og akupressur, som du selv kan bruge for at støtte din krop i denne fase.

Hvad er yin – og hvorfor mangler vi den?

I kinesisk medicin er yang og yin to modsatrettede og komplementere kræfter, som findes i alt: dag og nat, varme og kulde, aktivitet og hvile, lys og mørke. Yin repræsenterer det kølige, fugtige, rolige og opbyggende. Det er yin, der fugter din hud, køler kroppen ned og giver dig dyb hvile og indre ro.

Når vi bliver ældre – og især når vi nærmer os overgangsalderen – sker der noget helt naturligt: kroppens yin begynder at aftage. Det er en naturlig del af kroppens livscyklus.  

Nyrerne – kroppens fundament – og kilden til al yin og yang

I kinesisk medicin spiller nyrerne en helt særlig rolle. Nyrerne ligger i bughulen på hver side af rygsøjlen. De er ikke bare organer, som filtrerer blodet, men selve roden til din Qi – din livskraft. Nyrerne opbevarer det, man kalder essens eller jing – en Qi, eller arvelig energi, du får med fra fødslen fra dine forældre, og som bruges gennem livet.

Denne essens er grundlaget for både yin og yang i kroppen. Når du bliver ældre, begynder jing – og især nyre-yin – at aftage. Det sker omkring overgangsalderen, og det kan give de klassiske symptomer:

  • Hedeture og nattesved

  • Søvnproblemer

  • Tørhed

  • Indre uro eller angst

  • Hjertebanken

  • Rastløs søvn

  • Følelse af varme, især om aftenen eller om natten

Hvornår opstår overgangsalderen?

Kinesisk medicin arbejder med 7-års cyklusser hos kvinder. Omkring 49. år (7 x 7) beskrives det i den gamle klassiske tekst Den gule kejser klassiker om indre medicin (Huang Di Nei Jing), at kvindens blod og livskraft begynder at ‘tørre ind’, og menstruationen ophører. Det svarer meget godt til det, vi i dag kalder overgangsalderen.

Når menstruationen stopper, betyder det, at kroppens yin-energi er blevet for lav til at understøtte den månedlige cyklus. Der er altså ikke nok yin til at ‘holde på varmen’, og derfor stiger yang til hovedet – og du mærker det måske som hedeture, uro og søvnløse nætter.

Hvad kan du gøre ved overgangsalder symptomer?

Det varierer meget hvad kvinder oplever af overgangsalder symptomer, og du kan heldigvis støtte kroppen med mange nærende naturlige praksisser, som genopbygger yin og beroliger yang.

Her er nogle af mine bedste anbefalinger til at støtte dig igennem overgangsalderen:

  • Yin yoga – beroliger yang og nærer yin

  • Kosten – nærer din yin energi indefra

  • Akupressur – stimulerer din yin energi på vigtige energipunkter

Tre yin yoga-stillinger til overgangsalderen

Yin yoga er den perfekte praksis i overgangsalderen, fordi den gør præcis det, kroppen har brug for: Den beroliger yang og nærer yin. Du ligger længe i stillingerne, og kroppen får lov at åbne sig uden at skulle præstere.

Yin yoga for overgangsalder med Anne Goncalves

Sommerfuglen

Sommerfuglen er en stilling, der åbner omrking hofterne og ryggen og beroliger nervesystemet. Stillingen stimulerer nyrer/urinblære og lever/galdeblære energibanerne

Sådan laver du Sommerfuglen

Sæt dig med fodsålerne mod hinanden. Find en behagelig afstand fra fødderne ind til overkroppen. Vug overkroppen blidt fra side til side, eller rundt i små cirkler. Træk hagen ind mod brystet, og lad langsomt overkroppen søge forover, indtil du når til et punkt, hvor du mærker et stræk langs ryggen, i hofterne og/eller inderlårene.

Bliv siddende her i 3-5 minutter, gerne med bevægelse undervejs, og løft så langsomt overkroppen op igen. Tag fat om dine knæ, og saml dem mod hinanden. Lad evt. benene vippe fra side til side et par gange.

Larven

Åbner rygsøjlen og stimulerer nyre-energibanerne, beroliger sindet og forbedrer blodcirkulationen i underlivet. Virker meget beroligende, da du trækker opmærksomheden indad. Stillingen stimulerer nyrer/urinblære energibanerne.

Sådan laver du Larven

Sæt dig med benene strakt foran dig. Flex lidt i fødderne, og læn dig langsomt fremover, med lidt bevægelse i overkroppen, indtil du mærker en aktivitet langs hele bagsiden. Du kan runde i ryggen og lade hovedet hænge, hvis det er ok for nakken, ellers støt nakken med fx blok og puder. Hvis det ikke fungerer med rundet ryg (fx hvis du får ondt i lænden), kan du i stedet rette ryggen og læne overkroppen mere lige frem.

Bliv siddende i 3-5 minutter, og løft langsomt overkroppen op igen med rolige vuggende bevægelser. Læg dig herefter på ryggen.

Liggende twist

er en yin stilling, der stimulerer leveren, som kan skabe varme og uro i kroppen. Stillingen mobiliserer ryggen og kan virke forløsende på spændinger i ryggen. Samtidig giver drejningen af overkroppen en massage af tarmene, som hjælper på fordøjelsen. Denne stilling stimulerer bl.a. lever/galdeblære, nyrer/urinblære, samt hjerte energibanerne.

Sådan laver du Liggende twist

Læg dig på ryggen med bøjede ben og kryds venstre ben over det højre, så du snor det om benet, så vidt muligt. Du kan også bare have benene ovenpå hinanden. Før benene ud til højre side og løft venstre arm, og læg den ned mod gulvet bag dig, så du drejer overkroppen og åbner brystet. Du kan også dreje hovedet og kigge over mod din udstrakte arm.

Bliv liggende her i 3-5 min. Du kan evt. vugge lidt i benene for at bringe bevægelse ind i stillingen. Når du skal ud, snor du benene ud af hinanden og komme tilbage at ligge på ryggen. Skift til modsatte side.

Afslut altid med en hvilestilling og gerne en blid vejrtrækningsøvelse, fx at trække vejret ind på 4 og ud på 6. Det beroliger nervesystemet og styrker din yin.


Læs mere i YIN YOGA bogen

Få flere yin yoga programmer, bl.a. også for overgangsalderen, samt billeder og udførlige beskrivelser af 44 yogastillinger i min bog Yin Yoga – Mød dig selv i stilheden.

Køb bogen her


Overgangsalder og kosten: Spis mad, der nærer din yin-energi

Maden du spiser kan have stor indflydelse på din yin-energi. I kinesisk medicin siger man, at mad er medicin, og der er særligt nogle fødevarer, som hjælper med at nære nyre-yin og køle kroppen indefra. Du nærer kroppen bedst ved at spise frisk og let tilberedt mad, fx dampede eller bagte grøntsager og undgå ultraforarbejdet mad.

Yin-nærende fødevarer:

  • Goji-bær og blåbær

  • Tang og alger

  • Æg (især blommen)

  • Mørkegrønne grøntsager (fx spinat og brændenælde)

  • Søde kartofler og græskar

  • Silke-tofu og tempeh

  • Bone broth og fisk

Undgå for meget af:

  • Kaffe og alkohol (tørrer yin ud)

  • Stærkt krydret mad (giver for meget varme)

  • Stegt mad

  • Sukker og hvidt mel


Akupressur: Tryk dig til balance

Akupressur er en mild og effektiv måde at støtte kroppens energi. Du kan bruge dine fingre til at massere bestemte punkter, som styrker nyre-yin og beroliger dit system.

Tre gode akupressur punkter til overgangsalderer

Nyre 1 (Yongquan)

  • Styrker nyre-energien og hele kroppens vitalitet.

  • Ligger mellem 2. og 3. tå i fordybningen under fodballen.

  • Massér blidt i cirkler eller tryk i 1-2 minutter på hver fod.

  • Kaldes også Bubbling Spring, som kan oversættes til Boblende kilde.

Hjerte 7 (Shen Men)

  • Beroliger og regulerer varmen i kroppen og sindet og hjælper på søvnen.

  • Du finder det på lillefingersiden af håndleddet, i fordybningen mellem knoglen og senen.

  • Brug lette tryk og træk vejret roligt imens.

  • Kaldes også Spirit gate, som kan oversættes til Sjælens port.

Milt 6 (Sanyinjiao)

  • Mødested for de tre yin energibaner (nyrer, milt og lever) i benene.

  • Ligger ca. fire fingres bredde over indersiden af ankelknoglen. Mærk dig frem til en fordybning i huden – og sikkert også ømhed.

  • Masser med tryk eller cirkulære bevægelser.

  • Styrker yin og regulerer hormonbalancen, virker også på mange gynækologiske ubalancer.

  • Undgå at bruge under graviditet.

Tip: Lav en lille aftenrutine, hvor du trykker på disse punkter med olie – evt. lavendel – og sæt en intention om at støtte din krop i sin transformation.


Dit andet forår: Giv dig selv lov til at ændre dig

Overgangsalderen er en naturlig overgang, som alle kvinder vil opleve. Det er overgangen til en ny livsfase, hvor din energi vender mere indad. I kinesisk medicin kaldes overgangsalderen for ‘dit andet forår’. Det er en invitation til at lytte mere, hvile mere, og lade dig selv blomstre på nye måder.

I dag hvor vi lever længere og med større pres på ift. at skulle præstere i arbejdslivet, også langt ind i vores livs efterår og vinter, oplever mange kvinder store ubalancer, når de rammer overgangsalderen. Der er ikke plads til i samfundet, at vi får lov til at sænke tempoet.

Kinesisk medicin minder os om, at der ikke er noget galt med os – der er bare noget, der er i forandring. Og når vi møder det med omsorg og forståelse, kan vi bevæge os gennem denne fase med værdighed og ro.

Hvis du oplever symptomer på overgangsalder, som er svære at håndtere, så husk at der er meget, du selv kan gøre. Gennem yin yoga, nærende mad og selvomsorg kan du styrke din krop og finde tilbage til en følelse af balance og ro.

Giv dig selv tid. Giv dig selv omsorg. Din krop ændrer sig – og det er helt, som det skal være.

♡ Anne

Interesseret i at lære mere om yin yoga?

Så er du velkommen i min online medlemsklub ROvolutionen, hvor du finder masser af yin yoga videoer, eller hvis du ønsker at dykke endnu dybere så er min YIN YOGA UDDANNELSE måske noget for dig.

Kilder: Huang Di Nei Jing Su Wen (Den Gule Kejsers Klassiker); Giovanni Maciocia: The Foundations of Chinese Medicine; Paul Pitchford: Healing with Whole Foods.


OM ANNE GONCALVES

Anne er yogalærer, akupunktør og forfatter til to bøger; Yoga mod stress og Yin yoga – Mød dig selv i stilheden. Oprindelig er hun uddannet grafisk designer og levede et hektisk liv i London indtil kroppen sagde stop. Et stressknæk blev grunden til, at hun lagde sit liv om. I dag underviser hun primært yin yoga, og deler redskaber fra yogaens verden til at finde indre RO.

Følg Anne her:

INSTAGRAM · YOUTUBE · FACEBOOK


 
Næste
Næste

Hvilken yogauddannelse skal jeg vælge?