Hvilken yogauddannelse skal jeg vælge?
Yoga er en transformerende praksis, som flere og flere tager til sig. Måske går du til yoga en gang om ugen i dit lokale fitnesscenter eller yogastudie, måske har du været på yoga retreat og mærket glæden ved fordybelsen, måske er du blevet nysgerrig på at vide mere – mere om filosofien bag, om yogastillingerne og hvad de gør – måske har du endda fået lyst til at dele din passion for yoga med andre. Så kan det være at du overvejer at tage en yogauddannelse.
At tage en yogauddannelse er en stor beslutning, der potentielt kan ændre dit liv. Uanset om du ønsker at undervise eller blot fordybe dig for din egen skyld, er det vigtigt at vælge den rette uddannelse for dig. I denne guide kommer jeg med nogle fif til, hvad du skal overveje, når du vælger en yogauddannelse.
1. Hvad er dit formål med at tage en yogauddannelse?
Før du vælger en yogauddannelse, er det vigtigt at overveje hvorfor du ønsker at tage en yogauddannelse.
Hvad er dit formål… hvad ønsker du at få ud af det?
Ønsker du at undervise, eller vil du fordybe dig i din egen praksis?
Er du interesseret i en bestemt yogaform, eller ønsker du en uddannelse, hvor du bliver undervist i forskellige former for yoga?
Hvordan passer yogauddannelsen ind i dit liv, med dit arbejde og din tid?
Når du har en klar intention om, hvorfor du ønsker at tage en yogauddannelse, bliver det også nemmere for dig, at finde lige præcis den uddannelse, der er det bedste match til dig og dine behov.
2. Hvilken yogastil ønsker du at lære?
Der findes mange forskellige yogaformer, og hver stil har sit eget fokus og filosofi. Her er nogle af de mest kendte:
Hatha yoga: Generelt en langsom yogastil med stående og liggende stillinger, Indisk yogafilosofi, samt åndedrætsøvelser
Vinyasa yoga: Dynamisk og flow-baseret praksis, hvor stillingerne ikke holdes så lang tid
Kundalini yoga: Fokuserer på energi, mantra, meditation og vejrtrækning
Restorativ yoga: Meget afslappende og blid praksis, hvor kroppen understøttes af tæpper og puder, for at give dyb afspænding
Yin yoga: En meditativ yogaform, baseret på kinesisk medicin, hvor stillingerne typisk holdes i 3-5 min.
Hvis du allerede er glad for en bestemt yogaform, kan det give mening at tage en uddannelse i netop den stil. Hvis du er i tvivl, så prøv forskellige tilgange og yogalærere. Mange former for yoga bliver også undervist på mange forskellige måder. Tag fx yin yoga – der er stor forskel på den klassiske yin yoga med passive stræk (som de fleste underviser i i dag) og den form for yin yoga, jeg underviser i – Sanselig Yin Yoga – en somatisk tilgang til yin yoga med bløde bevægelser i stillingerne.
3. Har certificering en betydning?
De fleste uddannelser tilbyder et certifikat ved endt uddannelse. Det bedste, man kan gøre, for at sikre sig en god uddannelse af højt niveau, er ved at forhøre sig rundt omkring og få anbefalet yogauddannelser af tidligere deltagere. Læs også testimonials på yogauddannelsernes hjemmesider og tjek hvilke uddannelser, de ansvarlige yogalærere selv har.
En del yogauddannelser herhjemme tilbyder certificering gennem Yoga Alliance og hvis man ikke lige ved det, kunne man sagtens tro, at det er en blåstempling af en yogauddannelse. Det er det desværre bare ikke og jeg har hørt om mange yogauddannelser af ikke særlig høj standard, som alligevel bryster sig med at være ‘Yoga Alliance godkendt’.
Yoga Alliance har ikke nogen myndighed over yoga og er ikke en styrende organisation, selvom mange tror det. Det er en amerikansk organisation, som man kan blive registreret hos, ved at betale dem et årligt gebyr. Yoga Alliance kommer ikke til Danmark og tjekker de uddannelser, der lader sig registrere, så at være ‘godkendt’ af Yoga Alliance er ikke nogen blåstempling af en yogauddannelse, da de blot er et register med en liste over yogauddannelser.
4. Online eller fysisk yogauddannelse?
I de senere år er online yogauddannelser blevet mere populære, og der er både fordele og ulemper.
Fordele ved en fysisk uddannelse:
Det kan være nemmere at få direkte feedback fra underviserne
Dybere fællesskab med medstuderende
Bedre mulighed for hands-on justeringer
Fordele ved en online uddannelse:
Fleksibilitet til at studere i dit eget tempo
Ofte billigere end fysiske uddannelser
Mulighed for at tage uddannelsen uanset hvor du bor
De senere år har jeg omstruktureret mine yogauddannelser i Yoga mod stress og Sanselig Yin Yoga, så de i dag både indeholder fysiske live moduler kombineret med online materiale. På den måde får man det bedste fra begge verdener og det giver større fleksibilitet også at have online delen med.
5. Hvem underviser, og hvad er deres baggrund?
Læreren betyder selvsagt meget for din oplevelse af en yogauddannelse. Derfor er det vigtigt, at du tjekker:
Hvilken uddannelse og erfaring har underviseren?
Har de en stil og tilgang, der inspirerer dig?
Hvis du ikke har modtaget undervisning af yogalæreren, så book en samtale, tag med på en af deres klasser eller prøv en online video, for at mærke om det resonerer med dig. At tage en yogauddannelse er også en investering i din egen udvikling, så vælg en underviser, du virkelig resonerer med.
Vælger du en yogauddannelse hos mig, kan du læse mere om min baggrund her – og du er altid velkommen til at booke en samtale med mig, hvis du overvejer en af mine uddannelser.
6. Hvor lang tid varer uddannelsen?
Der findes forskellige formater – typisk kan man vælge mellem en uddannelse med flere moduler fordelt over flere måneder, og andre vælger et intensivt forløb, hvor man tager hele uddannelsen på fx én uge eller én hel måned. Her er det selvfølgelig vigtigt, at du vælger det format, der bedst passer til din livsstil og dine læringspræferencer.
Min personlige erfaring og præference er, at det er bedst at tage en yogauddannelse i flere moduler over noget tid. Det giver dig nemlig mulighed for at have en egenpraksis ind i mellem de fysiske mødegange, som er en uundværlig del af uddannelsen. Det giver dig også god tid til at integrere det, du har lært og vende tilbage med spørgsmål, der evt. dukker op. Tager du en yogauddannelse som ét samlet intensivt forløb, kan du risikere at gå glip af den del, som du ikke får integreret eller kan huske, simpelthen fordi, der ikke er tid nok.
7. Hvad siger tidligere deltagere?
Læs testimonials og tal gerne med tidligere elever. De kan give et realistisk billede af, hvordan uddannelsen er i praksis.
Hvad var deres største udbytte?
Hvordan var undervisningen og strukturen?
Følte de sig godt klædt på til at undervise bagefter?
8. Hvad sker der efter uddannelse?
En god yogauddannelse vil også forberede dig på livet som yogalærer. Men i de fleste tilfælde er der et stykke vej efter endt uddannelse, hvor man som nyudklækket yogalærer skal ud og gøre sig nogle erfaringer. Man kan godt føle sig lidt ensom ind imellem, så det kan være en god hjælp med et godt netværk. Overvej:
Er der mulighed for efteruddannelse eller mentorordninger?
Får du support i at bygge din undervisningspraksis op?
Hvilke netværk kan du blive en del af?
Tager du Yoga mod stress uddannelsen eller Sanselig Yin Yoga uddannelsen kan du, efter endt uddannelse, få dit navn på min hjemmeside, samt få adgang til mentorsamtaler.
At tage en yogauddannelse er en start på en livslang rejse, og en investering i dig. Valget af den rette yogauddannelse afhænger af mange ting, så tag dig god tid til at undersøge mulighederne, tal med undervisere og tidligere elever, og vælg en uddannelse, der føles rigtig for dig.
Drømmer du om at tage en yogauddannelse?
Uanset om du ønsker at fordybe dig i yoga for din egen skyld – eller om du ønsker at undervise – så er du velkommen på mine yogauddannelser. Jeg har afholdt yogauddannelser siden 2018 og uddannet over 400 yogalærere fra hele Skandinavien.
SANSELIG YIN YOGA UDDANNELSEN er for dig, der ønsker at lære en somatisk tilgang til yin yoga, med bløde bevægelser i stillingerne. På uddannelsen er der fokus på at give dig et solidt fundament i kinesisk medicin og meridianlære, nervesystemet, sanserne og embodiment.
YOGA MOD STRESS UDDANNELSEN er Danmarks eneste uddannelse, hvor du lærer om de tre stresstyper, med udgangspunkt i ayurveda, og de bedste redskaber fra yogaens verden til at forebygge og håndtere stress.
♡ Anne
OM ANNE GONCALVES
Anne er yogalærer, uddannelsesleder og forfatter til to bøger; Yoga mod stress og Yin yoga – Mød dig selv i stilheden. Oprindelig er hun uddannet grafisk designer og levede et hektisk liv i London indtil kroppen sagde stop. Et stressknæk blev grunden til, at hun lagde sit liv om. I dag underviser hun primært yin yoga og yoga mod stress, studerer klassisk kinesisk medicin og deler redskaber fra yogaens verden til at finde indre RO.
Følg også Anne på Instagram