Skab balance i kroppens energibaner med yin yoga

I årtusinder har flere kulturer betragtet kroppen som mere end blot en fysisk skal. Både healere og læger fra traditioner som kinesisk medicin, ayurveda og tibetansk medicin har set på kroppen som et energetisk system og har haft stor indsigt i den energiske krop.

De har længe forstået, at vores velvære er afhængigt af en harmonisk strøm af energi, der bevæger sig gennem usynlige kanaler. Disse traditioner beskriver, hvordan livskraften, også kendt som Qi eller Prana, flyder gennem disse ‘energibaner’ og påvirker alt fra vores fysiske helbred til vores mentale balance.

Det kan være svært at forstå, for vi kan ikke se denne energi. Og så alligevel… for energi kan mærkes. Du kan sanse og mærke denne energi i dig selv og i andre – og også i naturen, hvis du tager dig tid til at ‘tune’ ind.

Kroppens kanaler af energi

Yin yogastillingen Sommerfuglen stimulerer bl.a. lever- og galdeblære-energibanerne

Idéen om at kroppen består af kanaler, hvor energien flyder igennem er repræsenteret i forskellige traditionener. I den indiske yogatradition kaldes de nadi, som betyder ‘strøm’ eller ‘flow’, og de repræsenterer veje, hvor Prana – livsenergien – bevæger sig igennem. I kinesisk medicin er de kendt som jingluo eller meridianer, som bærer Qi gennem kroppen.

Selvom navnene varierer, peger de alle på den samme grundlæggende forståelse: at energibanerne har indflydelse på kroppens helhed og sundhed.

Jeg bruger selv ordet energibaner, fordi det hjælper os til at forstå funktion og med at relatere til deres indflydelse på både krop og sind.

Netværket der forbinder hele kroppen

Energibanerne er et komplekst netværk, der forbinder hele kroppen – fra hoved til fødder. Gennem disse baner flyder vores Qi, hvilket skaber kommunikation mellem kroppens organer, muskler og væv. Men hvis der opstår blokeringer i dette energi-system, kan det skabe ubalancer, der påvirker vores helbred.

Energibanerne kan sammenlignes med et avanceret vejnet, hvor nogle baner fungerer som hovedveje, der forbinder kroppens vigtigste områder, mens andre er mindre veje, der når ud til kroppens yderste dele. Og når energien flyder frit, har vi en følelse af fysisk og mentalt velvære.

12 primære energibaner

Energibanerne navngives ofte efter de organer, de er knyttet til, såsom lever- eller hjerte-meridianen. I yin yoga arbejder vi med 12 primære energibaner, hvoraf 10 er direkte forbundet med specifikke organer som fx lever, milt og lunger. De to sidste energibaner regulerer nogle bredere kropslige funktioner.

Disse energibaner understøtter organernes funktioner og spiller en vigtig rolle i både vores fysiske sundhed og følelsesmæssig balance. Ved at forstå, hvordan energibanerne hænger sammen med organerne, kan vi altså arbejde målrettet med at skabe balance i hele kroppen og i sindet.

Energiens dybere lag

I kinesisk medicin ser man energibanerne som mere end blot forbindelser mellem fysiske organer. De repræsenterer også energier, der omgiver og gennemtrænger kroppen på dybere niveauer. Fx er lunge-energibanen forbundet med følelsen af sorg og handler både om at kunne give slip, men også om at skabe plads til noget nyt. Følelser kan også ‘sætte sig fast’ i kroppen, og skabe blokeringer i energien, fx som vrede, som bliver indestængt og dermed kan skabe stagnation og ubalancer i energien – og i værste tilfælde sygdom.

I yin yoga arbejder vi aktivt med disse energilag for at balancere både kroppens fysiske tilstand og sindets subtile energier. Når vi fordyber os i yin yoga, kan vi ved hjælpe af øvelserne frigøre blokeringer, fremme et friere energiflow og styrke vores helbred på alle niveauer – både fysisk, mentalt og spirituelt.

Du kan læse mere i min bog YIN YOGA – Mød dig selv i stilheden hvor du finder en mere detaljeret beskrivelse af kroppens energibaner og de yin yogaøvelser, du kan lave for at påvirke dem.

Og hvis du ønsker at dykke endnu dybere ned i yin yogaens stille magi, så har du mulighed for dette på min uddannelse:

♡ Anne

 
Anne GoncalvesKommentar