Organuret: Din vejviser til større kropslig bevidsthed

I kinesisk medicin beskrives det, hvordan kroppens energi, eller Qi, bevæger sig gennem forskellige organer på bestemte tidspunkter af døgnet. 'Organuret' kan hjælpe dig til at forstå din 24-timers cyklus bedre — og med at optimere din daglige rutine.

Men hvordan arbejder du bedst med organuret og hvad er det denne cyklus-indsigt kan fortælle dig? Det skal vi se lidt nærmere på i dette indlæg.

Hvad er Organuret?

Organuret er baseret på ideen om, at Qi (din energi) flyder gennem kroppen i en cyklus på 24 timer, hvor hvert organ har en to-timers periode, hvor det er mest aktivt. På samme måde er organet mindst aktivt 12 timer senere. Denne cyklus påvirker ikke kun din krops fysiske funktioner, men også dine følelsesmæssige og mentale tilstande. Og ved at blive mere bevidst om dit organur og dets cyklus, vil du bedre kunne forstå dig selv og din krop.

Læs også mere om Organuret i min nye bog om YIN YOGA – Køb den her

Organuret i praksis

  • Kl. 3.00-5.00: Lunger
    Lungerne er mest aktive tidligt om morgenen. Dette er tiden, hvor kroppen renser og fornyer sig selv gennem vejrtrækning — ved at få masser af ilt ind og ved at ekshalere kuldioxid. Lungerne er også forbundet med følelser som sorg og tristhed, og når der er ro og balance i dette tidsrum, kan kroppen selv arbejde med at rense og forny din energi på det følelsesmæssige plan.

  • Kl. 5.00-7.00: Tyktarm
    Tyktarmen udskiller affaldsstoffer fra kroppen og hjælper os med at give slip på de gamle vaner og ophobet negativitet. Dette er det bedste tidspunkt at komme på toilettet på, så kroppen kan komme godt fra start.

  • Kl. 7.00-9.00: Mave
    Maven er mest aktiv om morgenen og klar til at fordøje dagens første måltid. Det er et godt tidspunkt at spise en nærende morgenmad, der giver dig energi til resten af dagen. Mavens funktioner understøtter vores evne til at modtage og bearbejde livets oplevelser og en sund mave giver dig et godt grundlag for at gå ud i dagen med overskud til både vækst og personlig udvikling og læring.

  • Kl. 9.00-11.00: Milt
    Milten filtrerer blodet og understøtter immunsystemet. Den hjælper også med at bearbejde tanker og bekymringer, hvilket giver mental klarhed og koncentration.

  • Kl. 11.00-13.00: Hjerte
    Hjertet er centrum for vores følelsesliv og bevidsthed. Hjertet pumper blodet rundt i kroppen og giver næring og energi til cellerne. Hjertet styrer vores mentale og følelsesmæssige aktiviteter og repræsenterer glæde og åndelig bevidsthed.

  • Kl. 13.00-15.00: Tyndtarm
    Tyndtarmen nedbryder og absorberer næringsstoffer fra den mad vi indtager. I dette tidsrum er din krop sikkert ved at fordøje frokosten. Tyndtarmen hjælper dig også med at adskille det rene fra det urene, både rent fysisk, men også mentalt. Den repræsenterer din evne til at skelne og beslutte, hvad der er gavnligt for dig.

  • Kl. 15.00-17.00: Urinblære
    Urinblæren hjælper med at udskille affaldsstoffer gennem urinen og er forbundet med vores vilje til at bevæge os fremad. Igen et organ som hjælper dig med at slippe gamle mønstre og skabe fornyet energi.

  • Kl. 17.00-19.00: Nyrer
    Nyrerne filtrerer blodet og regulerer væskebalancen i din krop. De er også knyttet til din livsenergi – Jing – og din evne til at håndtere stress. Dette tidspunkt på dagen er altså en god tid til at pleje dig selv og til at genoplade din Qi.

  • Kl. 19.00-21.00: Pericardium
    Pericardium er en tynd hinde, som beskytter hjertet og er forbundet med din følelsesmæssige sundhed. Dette tidspunkt på dagen er altså god i forhold til at pleje og styrke dine nære relationer til andre mennesker og dig selv.

  • Kl. 21.00-23.00: Trevarmer
    Trevarmer er en energi eller en samling af funktioner i kroppen og ikke et organ. Den harmoniserer kroppens energistrømme og støtter forbindelsen mellem krop og sind. Trevarmer står for afslapning, balance og flow.

  • Kl. 23.00-1.00: Galdeblære
    Galdeblæren hjælper med at fordøje fedt og er knyttet til mod og beslutningstagning. Den er også repræsentant for din refleksionsevne og det at kunne tage klare beslutninger for din fremtid.

  • Kl. 1.00-3.00: Lever
    Leveren renser blodet og forbereder kroppen til den næste dag. Den er forbundet med din evne til at bebearbejde og frigive vrede og til at planlægning og skabe en vision for din videre vej frem. Dette er en tid for at bearbejde dagens begivenheder og forberede sig mentalt til den kommende dag.

Brug organuret til din fordel

Ved at forstå organuret kan du tilpasse dine daglige aktiviteter for at understøtte kroppens (og din Qi’s) naturlige rytmer. For eksempel kan du planlægge dine måltider, søvn og motion i overensstemmelse med, hvornår de forskellige organer er mest aktive. Det kan også være godt at praktisere yin yoga på tidspunkter, hvor de organer, du ønsker at støtte, er mest aktive.

Ved at følge organuret kan du skabe en bedre balance i din krop og dit sind, hvilket kan give dig mere vitalitet og en større følelse af at have en sund og stærk krop. Prøv at observere, hvordan din krop reagerer på forskellige tidspunkter af dagen, og prøv så langsomt at tilpasse dine rutiner til organurets cyklus. Jeg er sikker på at du vil kunne mærke en forskel og måske kan du allerede nu - blot ved at reflektere over din dag og hvordan du har det i løbet af dagen - få en ‘aha’ oplevelse.

Et par praktiske tips

  • Morgen: Start dagen med dyb vejrtrækning for at støtte lungerne.

  • Formiddag: Spis en solid morgenmad og vær opmærksom på din fordøjelse.

  • Eftermiddag: Drik rigeligt med vand og tag tid til at hvile og genoplade din Qi.

  • Aften: Afslut dagen med blid yin yoga for at støtte leverens afgiftning og for at forberede dig på en ny dag.

Ved at tænke over og være bevidst om organuret i din dagligdag vil du kunne opdyrke og opnå en større forståelse af din krop, dens behov og dens relation til dine mentale tilstande. Organuret er altså et super stærkt værktøj i din daglige praksis og på din rejse mod større mental og kropslig velvære og RO.

Kunne du tænke dig at vide mere om organuret, Qi og den kinesiske medicins tilgang til kroppen og sindet? Så er min SANSELIG YIN YOGA™ uddannelse måske noget for dig. Uddannelsen er både for dig som gerne vil undervise, men bestemt også for dig, som gerne vil have en større forståelse for bl.a. yin yoga, kinesisk medicin og teorien/filosofien bag sanselig yin yoga, bindevæv og kroppens energibaner.

Du kan læse meget mere om uddannelsen her:

♡ Anne