Skab balance i sommerens udadvendte energi med yin yoga

Sommeren er sæsonen for Ild-elementet – i følge kinesisk medicin og teorien bag vores yin praksis. Det er en tid med høj energi, varme og udadvendthed – og det er så skønt at føle kroppen syde af god energi og varme, som bare venter på at komme ud og ’gøre’!

I den kinesiske medicins tradition repræsenterer Ild-elementet i vores krop hjertet og tyndtarmen, samt de yderligere to energibaner Trevarmer og Pericardium. At balancere disse energier er altså essentielt for at undgå overbelastning, som sagtens kan føre til stress og udbrændthed. Vi får lyst til at ’gøre’ en masse, men vi skal huske at balancere vores indre ild med lidt rolig ’væren’ – vores yin energi.

Derfor er din yin yoga praksis lige så brugbar og nyttig for dig om sommeren, som den er i efteråret og vinteren. Gennem yin yogaen kan vi skabe harmoni og balance mellem yin og yang energierne og sørge for at ilden og yang-energierne ikke brænder os ud og stresser os i den livlige sæson sommeren er.

Vi skal huske på at yin og yang er grundlæggende modsætninger, som eksisterer i en slags konstant dans med hinanden for at skabe den ideelle balance. En balance som er nøglen til et godt helbred og vores mentale og åndelige trivsel.

Hjertet og tyndtarmen: Kejseren og vogteren

Hjertet siges at være kejseren af de indre organer. Det er hjertet der styrer blodcirkulationen og det er også her i vores hjerte at Shen bor – sindet, vores bevidsthed, eller sjælen om du vil. Når hjertet er i balance, føler vi glæde og vitalitet. Også tyndtarmen er linket til vores ild-element og til vores hjerte. Tyndtarmen fungerer som ’vogter’ for hjertet ved at skelne mellem, hvad der skal optages i blodet, og hvad der skal sendes videre.

Det er også derfor det kan skabe uro, når der er ubalance i og omkring disse to organer. Du kan for eksempel føle en uro i brystet og maven, føle en helt manisk form for glæde, eller endda fremdyrke en direkte urealistisk optimisme som forhindrer dig i at træffe nogle vigtige men måske lidt hårde beslutninger. Så vær ikke bange for din yang-energi, men husk at mærke efter.

Er du for overstatisk, har du sat gang i for megen ’gøren’ og for lidt ’væren’ eller har du nogle urealistiske mål eller (succes)kriterier stillet op for dig selv eller andre? Det er sundt lige at finde ro og at reflektere/meditere på dit ild-element i denne yang-i-yang- fase, sådan at din ild ikke bliver for vild og opflammende.

To yin stillinger til dit ild-element og din yang-energi

Din yin praksis er en blid og meditativ pendant til dit ild-element og den kan altid hjælpe dig med at skabe mere balance og flow. Her får du to af mine yndlings yin yoga stillinger til at sætte fokus på og skabe balance omkring hjertet og tyndtarm:

Bananen

En skøn stilling, der strækker hele siden af kroppen, åbner brystkassen og skaber plads til vejrtrækningen. Den kan hjælpe med at balancere følelser og give slip på tunge tanker.

Sådan gør du:

Læg dig på ryggen, og stræk armene op over hovedet. Hold ryg og bagdel i gulvet, og stræk arme og ben over til den højre side, indtil du mærker et stræk hele vejen ned langs venstre side af kroppen. Hold strækket, men lad resten af kroppen slappe af så meget som muligt. Bliv liggende her i 3-5 min, og skift til modsatte side, evt. med en pause imellem, hvor du tager armene ned langs siden. Når du har lavet begge sider, kan du blive liggende et minuts tid på ryggen i rebound.

Variationer:

Hvis det ikke er muligt at få armene ned i gulvet, så støt op under arme og skuldre med pude eller tæppe. Bøj evt. i armene og læg hænderne under hovedet. Kryds evt. den ene fod over den anden for at holde benene på plads.

Energibaner:

Denne stilling stimulerer hjerte-energibanen, hvis du har armene over hovedet

Smeltende hjerte

En stilling, der åbner dit hjerte, skuldre og bryst, kan give afspænding til SI-leddet, og en bagoverbøjning af rygsøjlen. Kan hjælpe dig med at forbinde dig med følelsen af hengivenhed, kærlighed og tillid, når du overgiver dig til jorden under dig.

Sådan gør du:

Start på alle 4, og gå hænderne frem foran dig, så hofterne er placeret over knæene. Lad herfra brystet smelte ned mod gulvet. Læg panden mod gulvet. Bliv her i 2-3 minutter, og når du skal ud af stillingen, skubber du hofterne tilbage mod hælene og hviler i Barnets stilling.

Denne stilling kan være ret intens for skuldre og nakke. Vær obs på dit naturlige fulde bevægeudslag; hvis dine arme ikke kan komme op forbi ørerne, når du løfter dem op over hovedet, så har du højst sandsynligt brug for en pude under brystet. Vær også obs på placeringen af dit hoved, især hvis du har problemer med nakken. Pas på at du ikke krænger hovedet for meget bag over og at du har støtte under hovedet.

Variationer:

Hvis det bliver for intenst for skuldrene og den øverste del af ryggen, kan du bruge en yogapude til at lægge ind under brystet som støtte. Eller læg albuerne på blokke eller en pude, og herfra lader du brystet søge ned mod gulvet. Du kan også have en arm strakt og en arm bøjet ind under din pande.

Energibaner:

Denne stilling stimulerer hjerte og tyndtarms energibanerne i armene.

En invitation til at tage ansvar for din egen energi

Sommeren inviterer os til aktivitet, udadvendthed og masser af nye spændende tiltag og gøremål. Vi søsætter måske nogle af de projekter, der i foråret startede som små frø af intention og har vi en god balance og et godt overblik vil vi helt sikker lykkedes med at gøre vores drømme til virkelighed og se intentionerne blive til faktiske aktiviteter, som nu kan implementeres i vores hverdag og i vores liv.

Men midt i al energien skal vi huske at holde balancen. Ilden kan hurtigt blusse op og vi kan brænde os på den – vi kan blive stressede af vores egen iver og vi kan lide nederlag i vores store forventninger til os selv og vores omverden. Derfor er det vigtigt at vi selv holder flammerne i ave og tager ansvar for at skabe den nødvendige modvægt. Og det kan vi gøre med vores yin yoga praksis.

Forestil dig, at du endelig skal til stranden. Nu skal den blege vinterhud have en flot glød og du lapper solens stråler i dig med hele din hud. Du har bare været for ivrig og ladet din indre ild tager fuldstændigt over – du har glemt solcremen og det gode råd om at finde skygge i middagsheden.

Du kommer hjem og alt er godt lige indtil du begynder at mærke det. Huden brænder, du er rød og ikke brun. Dine celler skriger på fugt og du prøver at gøre skaden god med aftersun lotion og aloe vera. Men du ved også godt at din egen iver har bragt dig i denne situation. Og du ved også godt at overdreven solbadning og solskoldning absolut ikke er sundt for din hud – dit største organ!

Jeg vil ikke prædike – for jeg har også mærket solskoldningen brænde! Jeg vil i stedet indbyde dig til at mærke efter, at opveje din yang med lidt yin. Især her i sommerens vilde og magiske energi. For vi ved begge, at det gør ondt at blive skoldet. Om det er af solens stråler eller af vores egen indre ild.

Balance.

Det er nøglen.

Vil du lære mere om yin yoga?

Kunne du tænke dig at komme med til en af mine kommende Yin workshops, hvor vi ⁠sammen dykker ned i kinesisk medicin, yin yoga og de fem elementer?

Jeg kommer både forbi København, Svendborg, Aarhus og Vejle i august 2024 i forbindelse med udgivelsen af min nye bog YIN YOGA – Mød dig selv i stilheden – og jeg glæder mig så meget til at afholde disse workshops. Jeg håber vi ses!

♡ Anne