Sommer, passion og ‘yang i yang’-energi

Sommeren ligger nu foran os og i følge kinesisk visdom er denne årstid forbundet med Ild-elementet. En tid præget af åben og opadgående energi, også kendt som ‘yang i yang’.

Ild-elementet repræsenterer vitalitet, handlekraft og udadvendthed. Vi går altså ind i en periode, hvor vi oplever livets intensitet og en stærk passion for alle vores aktiviteter og gøremål.

Men som med al energi er balance afgørende. For meget ‘ild-energi’ kan få os til at brænde ud, mens for lidt kan føre til tristhed og modløshed. Derfor er det vigtigt at finde den rette balance mellem vores yin og yang, så vi kan bevare den varme og glæde sommeren bringer ind i vores liv.

Ild-elementet og passion

Ild-elementet er tæt forbundet med begreber og følelser som passion og lidenskab. Mangler vi denne energi, kan vi miste lysten og motivationen til at være nærværende, passionerede og dedikerede i både vores parforhold, i forhold til vores arbejde eller blot i hverdagen generelt.

At bringe passion og lidenskab – altså ild-elementet – ind i alle livets områder er nødvendigt for at holde gnisten i live og skabe mening i vores relationer tilos selv og til verden omkring os.

Ifølge taoistisk filosofi er yin og yang de dualistiske kræfter, der styrer universets energier. Yang repræsenterer varme, sommer, lys og aktivitet, mens yin står for kulde, vinter, mørke og indadvendthed. Disse kræfter er ikke absolutte, men relative. De står i relation til hinanden og det er i deres harmoniske dans, vi skaber balance i vores liv.

Når yin og yang er i balance, oplever vi ro, glæde, overblik og meningsfyldthed. Når de er i ubalance, føler vi os stressede, uoplagte, upassionerede og energiforladte – og i værste fald kan ubalancen føre til både fysisk og psykisk ubehag og sygdom.

De fem elementers cyklus

De fem elementer – Vand, Træ, Ild, Jord og Metal – er som energier, der altid er i bevægelse og påvirker hinanden på forskellige måder ved enten at støtte, dræne eller ødelægge. For eksempel giver vandet næring til træ-elementet, der igen nærer til ild-elementet, som skaber jord-elementet, hvorfra metal-elementet opstår, og som igen producerer vand-elementet. En smuk cyklus, som også illustrerer den naturlige orden og sammenhæng i hele universet – men også i os selv.

Om sommeren træder vi ind i den 'højeste yang-fase', Ild-elementet, som er forbundet med organerne hjertet og dets vogter, tyndtarmen. Hjertet har, udover tyndtarmen, også to andre energibaner tilknyttet som hjælpere, nemlig Trevarmer og Pericardium, som ses som selvstændige organer i kinesisk medicin.

Følelsesmæssigt relaterer hjerte og tyndtarm til følelsen af glæde. Også denne følelse kan komme i ubalance, og så kan glæden blive manisk og blive til uro, eller urealistisk optimisme.

Så sommeren opfordrer os til at udtrykke os, føle dyb glæde og taknemmelighed, og styrke vores forbindelser med andre og verden omkring os.

Øvelser for Ild-elementet og din passion

Igennem yin yogaen kan vi lave øvelser med særligt fokus på hjerte- og tyndtarms-energibanerne, for på den måde at påvirke og balancere Ild-elementet.

Hjerte-energibanens ydre forløb starter i armhulen og løber langs lillefingersiden af armen og slutter ved indersiden af lillefingeren. Tyndtarms-energibanen starter sit ydre forløb ved ydersiden af lillefingeren og løber langs lillefingersiden af armen, over den øverste del af skulderen, herfra op på siden af halsen, ind over kinden og ud mod øret.

Så ved at arbejde med øvelser, der åbner og stimulerer disse områder kan du hjælpe med at balancere Ild-elementets energier. Prøv fx disse to yin yoga øvelser:

Twisted Roots

i denne stilling laver du en drejning i rygsøjlen, du kan have benene samlet eller sno dem om hinanden. Den ene arm trækker du op over hovedet eller strækker ud til siden, så du åbner i brystet, ud gennem armhulen. Bliv liggende 2-3 minutter og skift til modsatte side.

 
Yin yoga stilling Twisted Roots Anne Goncalves
 

Starfish Savasana

Lig på ryggen med armene over hovedet – her åbner du igen op igennem armhulen og ud igennem armene. Bliv liggende her 3-5 minutter og slut evt. af med at kramme benene ind til kroppen.

 
Yin yoga stilling Søstjernen Anne Goncalves
 

Balance er (stadig) nøglen

Selvom sommeren er fuld af energi og aktivitet, er balance stadig vigtigt. For at holde balancen mellem yin og yang, kan du inkludere yin-aktiviteter som meditation og afslapning i din daglige rutine. Det hjælper dig med at holde ild-elementet under kontrol, undgå at brænde ud og nyde sommeren fuldt ud med glæde og passion.

Jeg vil invitere dig til at gå ind i sommeren med masser af gå-på-mod, passion og dedikation til din praksis. Mærke ilden i dig og lade den fylde dig med energi og glæde. Og husk også at lytte til din krop, dit sind og din sjæl, og give dig selv den nødvendige hvile for at bevare balancen. Ved at finde harmoni i denne yang i yang-energi kan du skabe en sommer fyldt med passion, glæde og vitalitet. 

Vil du lære mere om yin yoga og kinesisk medicin?

Er du nysgerrig på kinesisk medicin, yin yoga og de fem elementer? Så er min Sanselig Yin Yoga Uddannelse måske noget for dig. Du behøver ikke at have intention om at undervise i yoga, men kan sagtens tage uddannelsen for din egen skyld og få at få større indsigt i teorierne og traditionerne bag yin yogaen.

♡ Anne