Konstruktiv hvile
‘Konstruktiv hvile’ – er det ikke lidt en modsætning?
At være konstruktiv og at være rolig. Hvordan hænger det sammen?
Jeg tror på, at hvile kan være konstruktiv, da en stabil hvilepraksis (som fx yin yoga) jo er en vigtig del af at leve et sundt og afbalanceret liv.
Vi lever i en stressfyldt verden, hvor der konstant stilles krav til vores tilstedeværelse, vores arbejdsindsats og vores evner som sociale og empatiske væsener i både parforhold, forældreskab, venskab og kollegaskab.
Men husker vi at få den hvile og ro, vi behøver, for netop at kunne være så meget til stede – og så ofte?
Konstruktiv hvile kan lyde som et lidt hårdt begreb. Vi skal være konstruktive, målrettede og have en strategi for alt, hvad vi gør – og nu også når det handler om vores hvile og ro?
Det er selvfølgelig sat lidt på spidsen, men ja!
For hvis vi ikke prioriterer vores hvile og at bevare vores ro og dermed også vores overblik, risikerer vi at blive stressede, føle os utilstrækkelige og blive korte for hovedet over for vores partner, vores venner, vores børn.
At sætte sin hvile lidt i system er altså et ‘nødvendigt onde’. Men hvis det er det, der skal til, for at vi faktisk kan være her og være her på en behagelig, rolig og blid måde, så synes jeg, det er det værd.
Vi er vant til at være konstruktive og strukturerede omkring alt muligt andet – at hente vores børn fra skole, at lave aftensmad på et særligt tidspunkt, at møde ind på jobbet og løse vores opgaver, at planlægge en ferie eller at få bestilt en tid til bilen hos mekanikeren.
Hvorfor ikke gøre plads i kalenderen til noget så simpelt og så utroligt vigtigt som hvile?
Kan man være rolig på kommando?
Hvad så med spontaniteten? At være rolig på kommando er måske lidt svært, i starten, men du vil opdage, at det at tage dig selv og din indre balance alvorligt kan have ret store effekter på dit liv.
For med mere ro og balance kommer et større overblik. Der kommer også et rum for fordybelse og overvejelser, perspektiv og drømme. Du får faktisk tid til at zoome lidt ud og se dit liv lidt fra oven.
Er den aftale virkelig så vigtig? Er din bekymring overhovedet værd at have? Bruger du din tid, som du gerne vil? Er du glad for dit arbejde og dine kollegaer? Er det tid til at prøve noget nyt? Har du husket at give din partner et knus i dag? Hvad er du taknemmelig for?
I hvilen åbner vi os op mod os selv og vores indre værdier. Det er i hvilen, at vi mærker os selv og hvem vi egentlig er (eller gerne vil være).
Min pointe er: Konstruktiv hvile er vigtig. Tag din hvile alvorligt og se, hvordan dit overskud og dit indre kompas vil vokse og gøre dig stærkere og mere modstandsdygtig overfor stress, projektioner fra andre og overfor mindreværd og følelsen af ikke at slå til.
Konstruktiv Hvile er også navnet på en dybt restituerende og afslappende yogastilling, der hjælper med at afspænde muskler og berolige nervesystemet. Den er enkel at udføre og kræver intet særligt yogaudstyr, hvilket gør den tilgængelig for alle.
Sådan laver du Konstruktiv hvile stillingen
Læg dig fladt på ryggen på en yogamåtte eller din seng. Det fungerer bedst, hvis det er et fast underlag.
Sæt fødderne i gulvet med knæene bøjede og pegende op mod loftet. Dine fødder og knæ skal være hoftebreddes afstand fra hinanden. Undgå at støtte knæene mod hinanden, som mange ofte gør. Men her laver du allerede et lille ‘vrid’ i hofterne.
Placér dine arme enten ud til siderne eller hvil dem på maven. Vælg den position, der føles mest behagelig og afslappende for dig.
Sørg for, at ryggen og nakken er i en neutral position. Du kan lægge en lille pude eller et foldet tæppe under hovedet, hvis det føles mere komfortabelt og hjælper med at holde nakken i en naturlig stilling, men sørg for at du ikke propper hovedet for højt op.
Luk øjnene og begynd at fokusere på din vejrtrækning. Tag dybe, langsomme indåndinger gennem næsen, og lad åndedrættet blive roligt og jævnt.
På hver udånding, lad kroppen synke lidt dybere ned i underlaget og giv mere og mere slip på eventuelle spændinger, du måtte føle i musklerne.
Bliv i denne position i 5-15 minutter, eller så længe det føles behageligt.
Fordele ved Konstruktiv hvile stillingen
Konstruktiv hvile er en af mine absolutte yndlingsøvelser, som jeg laver hver aften, før jeg går i seng. For mig skaber den ultimative ro i både krop og sind og hjælper mig til en bedre søvn. Den skaber en dyb afslapning i min krop og hjælper mig med at slippe dagens energier og bekymringer. Det er en enkel, men kraftfuld metode til at forberede sig på en god nats søvn. Der er mange fordele ved Konstruktiv hvile stillingen:
Afspænding af bækken og underliv: Ved at have benene bøjede oplever du en tyngde fra lårbensknoglen ned i hofteskålen, som faciliterer større afspænding.
Afspænding af lænderyggen: Ved at placere benene i en neutral position hjælper du med at lindre spændinger i dette område.
Neutral rygposition: Den neutrale rygposition hjælper med at genoprette en naturlig kurve i rygsøjlen og kan reducere smerter og ubehag.
Beroligelse af nervesystemet: Den afslappende stilling og fokuserede vejrtrækning aktiverer det parasympatiske nervesystem, hvilket fremmer en følelse af ro og velvære.
Forbedret kropsbevidsthed: At ligge stille og være opmærksom på kroppens fornemmelser kan forbedre kropsbevidstheden og hjælpe med at identificere og frigøre spændinger.
Prøv det selv – giv dig selv den gave at finde RO inden sengetid og mærk forskellen i din søvnkvalitet og dit daglige velvære. Du kan evt. lave en lille test, hvor du laver konstruktiv hvile stillingen hver aften i en uge – kan du mon mærke en forskel?
Lyst til mere RO?
Hvis du har lyst til at få mine værktøjer til mere hvile og mindre stress, så kan du tage et nærmere kig på yogakalenderen. Måske er der et event, en uddannelse, eller et retreat, som kan passe til dig og der, hvor du står lige nu.
Du kan også få mine tre øvelser til at skabe RO på under 5 minutter – i mini-kursus format – ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev. Klik herunder og læs mere
Jeg håber, at jeg har sået et frø hos dig. Et frø, der gerne skulle spire en intention om at skabe mere rum for hvile og RO i din hverdag.
♡ Anne