Bryd yogareglerne!

Kender du følelsen af ikke helt at passe ind til en yogatime?

Har du fået at vide, hvordan du skal ‘se ud’ i en stilling, men bare kunne mærke, at det ikke føltes helt rigtigt i din krop?

Har du oplevet at føle dig forkert i din krop, fordi den ikke kunne det, som yogalæreren sagde, den skulle…

Måske har du været bange for at spørge eller endda gå imod yogalærerens instruktioner?

Lad mig fortælle dig om de første ti år, jeg lavede yoga asanas (de fysiske stillinger). Det var ikke altid lige rart…

Jeg følte i mange år, at jeg skulle passe ind i en kasse, og at jeg blev bedt om at skrue min krop ind i stillinger, som egentlig ikke føltes godt. Men dengang stolede jeg mere på yogalæreren, end på mine egne fornemmelser.

I mange år følte jeg mig som en stor elefant, der lavede yoga sammen med sylfidetynde yogis, der kunne sno benene rundt om nakken og lave håndstand uden at blinke. Der stod jeg så med mine brede hofter og kvindelige attributter, som godt kunne komme i vejen for nogle yogastillinger.

Ok, jeg havde så også valgt en af de mest krævende yogaformer (astanga vinyasa yoga), men som dens grundlægger er berømt for at have sagt ’Practise and all is coming’. Så jeg troede, jeg bare skulle øve og træne og lave mere yoga, så kunne jeg også presse min krop ind i umulige stillinger.

Heldigvis har jeg altid været god til at stille spørgsmål ved ting. Men det tog mig alligevel lang tid at gøre oprør mod den rigide yogapraksis, som aldrig vil kunne passe til alle.

Jeg har ikke altid lyttet til min krop

Jeg har ikke altid været god til at lytte til min krop og lad mig fortælle dig lidt om, hvad det har resulteret i:

Jeg har engang været på kursus hos en anerkendt amerikansk yogalærer og har stået foran en hel klasse i chaturanga dandasana (planken, hvor man bøjer i armene) og yogalæreren insinuerede, at jeg var lidt tung til at kunne holde stillingen. Mit hjerte sank og jeg havde tårer i øjnene, men jeg smilede pænt og fortsatte.

Samme kendte yogalærer lænede sig i øvrigt ned over min ryg, for at presse mig længere ned i Baddha Konasana (Sommerfuglen), som resulterede i en lyskenskade, jeg stadig kan mærke her 15 år efter!

En anden gang sagde en dansk yogalærer direkte til mig, at jeg skulle af med noget vægt, hvis jeg ville blive bedre til håndstand.

Jeg har også engang stået i Virabhadrasana I (Krigerstillingen) og oplevet at yogalæreren tog fat om min ankel og vred den rundt (så mit knæ skreg neeeeej) for at få den i den ‘rette vinkel’.

Jeg har været til undervisning, hvor yogalæreren sagde, at hvis noget gjorde ondt, skulle man bare ‘øve sig i at være med det’.

Nej – bare NEJ!

Yoga skal passe til DIN krop – det er ikke din krop, der skal passe til yogaen.

INDRE alignment modsat ydre alignment

Igennem de sidste 10 år er min yoga blevet blidere, bevægelserne er blevet mere naturlige, flydende, sansende og intuitive, jeg mærker ind i min krop og laver yogaøvelser, der passer til min krop – i stedet for at forsøge at få min krop til at passe ind i forskellige yogastillinger.

Og det er min passion at dele denne form for yoga i dag. Der er alt for meget yoga, der handler om at få folks kroppe til at passe ind i bestemte stillinger, uden hensyntagen til den enkeltes unikke krop.

Jeg taler meget om INDRE ALIGNMENT, modsat ydre alignment.

Ydre alignment er, når en yogalærer fortæller dig præcis, hvordan en yogastilling skal se ud og du prøver at rette din krop ind efter det.

Indre alignment er, når du lærer at lytte til din krop og selv mærke, hvad der føles godt. Du kan selvfølgelig stadig få anvisninger til hvordan en stilling udføres, også for undgå skader. Men først og fremmest lærer du din egen krop godt at kende ved at lytte og mærke.

Det er ikke altid nemt. Faktisk oplever jeg ind imellem nogle af mine deltagere, der siger, at de helst bare vil have at jeg fortæller dem, hvad de skal. Jeg kan sagtens genkende dette ønske, det er ikke altid, at man lige orker at mærke efter selv. Men det er bare den mest bæredygtige løsning.

Når du er god til at mærke dig selv er det ikke kun fysisk, men også på andre planer.

Velkommen til Sanselig Yoga

Efter at jeg selv har bevæget mig væk fra en rigid og ’firkantet’ yogapraksis, oplever jeg en meget bedre kontakt med mig selv, min intuition, mit hjerte. Jeg føler, at jeg kender mig selv bedre og bliver bedre til at lytte til alle de små signaler, min krop sender til mig på daglig basis. De signaler, der gør, at jeg træffer de valg i mit liv, som gør mig lykkelig.

Den form for yoga, jeg underviser i i dag, kalder jeg Sanselig Yoga og og er du nysgerrig på at lære mere er du velkommen på min 250+ timers yogauddannelse i Sanselig Yin Yoga.

Læs mere om yin yoga uddannelsen her

Yoga er for ALLE – for dem, der er stive som et bræt, dem med bløde runde former, dem med slanke lemmer, høje og lave, mænd og kvinder.

Det betyder ikke noget, hvordan du ser ud – det, der betyder noget, er at du mærker.

♡ Anne