Sådan bruger du æteriske olier til at finde RO
Kender du det, når en bestemt duft bringer følelser og minder frem?
Jeg har altid elsket dufte og hvordan de i løbet af et splitsekund kan transportere dig tilbage til en anden tid, en bestemt episode, eller en følelse. Nogle dufte minder mig om min barndom, og en bestemt duft minder mig fx om mine første rejser til Italien.
Jeg bruger ikke selv parfume, til gengæld elsker jeg at bruge æteriske olier. I mine yogatimer slutter jeg ofte af med, at smøre lidt olie på deltagernes håndled. Især lavendel og jasmin har en øjeblikkelig beroligende effekt på mig.
Gandha – forstærker din yoga og meditationspraksis
Det, at bruge dufte til at forstærke yogaens effekt, kaldes ‘gandha’ og brugen af urter og dufte til yoga og meditation er noget yogier har gjort i flere tusind år.
Effekten af de æteriske olier kan mærkes på mange niveauer – fra det fysiske til det psykologiske – og fordelen ved at bruge olierne under din yoga og meditationspraksis er, at du kan tage effekten fra din yoga og meditationspraksis med dig, ved at dufte til olierne, også de dage, hvor du ikke laver yoga.
Din krop husker, så når du fx er til yoga og ligger i savasana i en dyb tilstand af afslapning og velvære og samtidigt dufter til en æterisk olie, så vil din krop vende tilbage til denne tilstand af ro, hver gang du efterfølgende oplever den duft. Dvs. at hvis du har en hektisk dag på arbejde, hvor det hele er ved at brænde sammen – så kan du hente ro ved at bruge den samme æteriske olie, som du brugte under din yogapraksis.
Hvis du forbinder en bestemt følelse eller sindstilstand med en særlig duft, så vil den duft altid genskabe den følelse. Det er sådan at ‘gandha’ kan hjælpe os med at komme tilbage til den tilstand.
Det er noget af det, jeg elsker allermest ved æteriske olier. Denne powerfulde effekt, som er så effektiv og umiddelbar. Det er et af naturens mirakler.
Hvad er æteriske olier
Æteriske olier er aromatiske planteekstrakter udvundet ved presning eller dampdestillation af fx blomster, frugter, bark eller blade. De har været anvendt i tusinder af år til naturmedicin, kosmetik, i religiøse ceremonier og til yoga og meditation.
Hvordan virker æteriske olier
Æteriske olier virker på den måde at duftmolekyler passerer gennem næsen op til hjernen og påvirker det limbiske system. Det limbiske system er direkte forbundet med de dele af hjernen som styrer din puls, blodtryk, vejrtrækning, hukommelse, stress niveau og hormonbalancen.
Du mærker effekten af duften med det samme, men på en subtil måde. Efter et par minutter er du ikke i stand til at lugte olierne mere, men det virker stadig i din underbevidsthed.
Hvordan kan olier hjælpe under yoga og meditation
Formålet med yoga og meditation er at berolige den forreste del af hjernen og forbinde den, med den mere meditative del af hjernen.
Alle vores 5 sanser passerer gennem den forreste del af hjernen – på nær én: lugtesansen. Den forbindes direkte med den ældre, mere meditative del af hjernen. Den del, vi prøver at komme i kontakt med, når vi laver yoga. Dette er grunden til at æteriske oiler altid har spillet en rolle i yoga og meditation.
Sådan bruger du æteriske olier
Du kan bruge æteriske olier til at dufte til og indånde, til at smøre på huden, eller i en diffuser/forstøver, som spreder små oliemolekyler ud i luften.
Du kan bruge æteriske olier på dit håndled, bag øret eller på det tredje øje, midt mellem dine øjenbryn. Du kan også bruge dem under armene, under brysterne, i knæhaserne, eller andre steder, hvor kroppen ofte bliver lidt varm. Det vil være med til at aktivere duften.
Rene æteriske olier fra planter – eller syntetiske?
Der er meget stor forskel på de æteriske olier, der er på markedet. Desværre er rigtig mange af de olier, der bliver solgt i butikker syntetiske, fremstillet i et laboratorium – og har aldrig været i nærheden af en blomst eller plante. De kan dufte godt, men vil slet ikke have den potente virkning, som rene æteriske olier kan have. Så undersøg de æteriske olier nøje, inden du køber dem.
Brug æteriske olier med omhu
Æteriske olier er meget koncentrede, og kan give allergiske symptomer. Visse olier kan misfarve huden, fx hvis man bruger citrusolier i direkte sollys. Smører du olier på huden, så vær obs på om olien er blandet med en bæreolie, dvs. fortyndet med fx mandelolie eller kokosolie.
Vær også varsom med, hvordan du bruger æteriske olier til børn og til gravide. Jasmin er fx kendt for at forstærke véer og er derfor ikke smart at bruge med mindre man er tæt på sin termin. Så jeg vil personligt anbefale at man ikke bruger æteriske olier under en graviditet, eller at man ihvertfald sørger for at få god vejledning fra en ekspert ift. hvilke olier, der er ok at bruge.
♡ Anne