10 tips til mere mindfulness i hverdagen

1: Slå ørerne ud og lyt

Vi lytter ofte med en forudfattet mening om tingene – istedet for bare at lytte med et åbent sind. Mange af os lytter til et andet menneske og begynder lynhurtigt at tænke på, hvad vi skal svare – istedet for bare at lytte. Prøv at øve dig i at lytte uden at tænke i svar.

Eller prøv at sætte et stykke musik på, måske en genre du ikke er vant til at lytte til, og så øv dig selv i at lytte – virkelig lytte – uden at dømme, også selv om musikken måske ikke lige er dig. Det kunne jo være du blev overrasket:)

2: Kom til stede i nuet

Hvis du ofte oplever at du bliver hængende i en tilstand af irritation, tristhed eller en andet, som du ikke kan hive dig selv ud af – så prøv at skifte fokus. Rejs dig op, bevæg dig, gør noget andet. Sæt fx noget musik på og begynd at danse. Kom ned i kroppen. Eller gå dig en tur og læg mærke til alle detaljer omkring dig. Flyt dit fokus og kom til stede i nuet. Så kan du bedre hive dig selv ud af din sindstilstand og handle istedet for at sidde fast i dine tanker:)

3: Snup en mindful opsvask

Mindfulness kan trænes hvor som helst og når som helst. Prøv fx at tage en mindful opvask. En ahvafornoget? Jo, det kan faktisk lade sig gøre, at træne mindfulness over opvasken og endda gøre opvasken til en nydelse:)

Når du vasker op så fokuser alle dine sanser på det, du laver. Læg mærke til hvordan din kop, tallerken mm. ser ud, føles, mærkes. Mærk vandet mod din hud, indånd duftene...

4: Nyd naturens gaver

Ok, så der er mange grå og regnfulde dage lige for tiden, men der begynder også at komme mange smukke farver i naturen omkring os. Prøv at stoppe op og bliv bevidst om naturens gaver omkring dig, istedet for bare at fare afsted med hovedet begravet i din smartphone.

Du kan også gøre det, mens du sidder inde i varmen:) Vælg et træ, eller andet som du kigger på. Sid stille og betragt bare dette træ, farverne, formen, måden det bevæger sig på...

Naturen er en kæmpe healer – også når den ind imellem er mindre smuk og solskinsrig:)

5: Dyrk dine hverdagsdrømme

Bliver dine hverdage nogle gange lidt for leverpostejsfarvede? Kunne du godt tænke dig at ændre på det, men ved ikke helt hvor du skal starte?

Start med at blive bevidst om, hvad du egentlig ønsker dig – og start så med et lille skridt ad gangen…

Prøv fx denne øvelse: Sæt et 20-30 minutter af til at lave den. Tag et stykke papir og begynd at skrive din ideelle hverdag ned. Start med din morgen, fra du vågner… Hvad er det første du gør, når du vågner? Hvad spiser du til morgenmad? Hvordan ser det ud... Hvordan føles det? Skriv så mange detaljer ned som muligt, så du kan se det levende og tydeligt for dig. Og når du er færdig, så kig på det du har skrevet og vælg en lille ting ud, som du kan starte med at gøre allerede idag eller imorgen…

6: Styrk din jordforbindelse

Mange af os 'flyver' rundt i hverdagen med hovedet på overarbejde. Vi glemmer at komme ned i kroppen og mærke jordforbindelse.

Prøv at stille dig op med fødderne placeret i hoftebreddes afstand. Lad dine knæ være lidt bløde. Slap af i skuldrene og ansigtet. Luk øjnene eller vend blikket ned. Mærk dine fødder mod gulvet under dig. Fornem tyngden fra dine fødder og forestil dig at du slår dybe rødder ned i jorden. Har du brug for at gøre følelsen af grounding / jordforbindelse dybere, kan det hjælpe at du rytmisk bøjer/strækker benene, så dine ben føles tunge og du sender energien ned i jorden.

7: Åbn dit hjerte

Tør du åbne dit hjerte – eller lukker du af for din egen hjerte energi? Når vi tør åbne os, og først fylde vores eget hjerte op med kærlighed og lys, og derefter også tør give det videre – så åbner verden sig.

Prøv denne hjerte åbnende øvelse:

  • Lad din opmærksomhed hvile omkring dit hjerte

  • Forestil dig at du kan trække vejret direkte igennem dit hjerte

  • Lad dit hjerte fyldes med energi, næring, lys og kærlighed og mærk dit hjerte åbne sig mere og mere for hvert åndedræt

  • Bliv ved indtil du føler dig fyldt op af kærlig energi

8: Spis med nærvær

Når du spiser har du en god mulighed for at træne mindfulness... Mange af os kyler noget mad i munden, især til frokost, det skal gå stærkt, måske sidder du foran computeren mens du spiser... men hvor meget NYDER du i virkeligheden den mad, du spiser? Hvor meget smager du din mad og værdsætter alt det gode, den kan gøre for dig og din krop?

Prøv at stoppe op en gang og spise et æble meeeeget langsomt. Luk øjnene og læg mærke til alle smagsnuancer, hvordan det dufter og hvordan det føles i din mund.

9: Mærk kroppen

Den hurtigste genvej til at komme til stede i kroppen og vinke farvel til tankemylder og uro er at trække vejret dybt og roligt.

Dit åndedræt er et redskab, du altid har med dig – og du kan bruge det når som helst og hvor som helst: Mens du sidder i bussen omringet af stressede mennesker i myldretiden... mens du står i kø i supermarkedet og er ved at blive utålmodig... når du sidder på kontoret og er ved at drukne i emails.

Luk øjnene og luk lydene omkring dig ude. Det gør du ved at rette dit fokus mod din vejrtrækning. Gør dit åndedræt lidt dybere og længere. Se om du måske kan høre dit åndedræt. Mærk bevægelserne i kroppen, når du trækker vejret. Mærk roen sænke sig over dig – åndedræt for åndedræt. Det behøver kun at tage et par minutter før du har fundet tilbage til din egen indre ro.

10: Brusebadsmeditation

Har du haft en travl dag, så sæt bare 5 min. af til dig selv og prøv denne skønne meditation: Stil dig under den varme bruser og lad vandet skylle ned over dig. Forestil dig at vandet renser dig og skyller alt stress og jag væk fra kroppen og hovedet. Den virker for mig hver gang:)


Hvordan gør du din hverdag mere mindful?

❤ Anne

Hvis du er nysgerrig på mindfulness og gerne vil lære mere, så tjek mit 4-ugers online grundkursus i mindfulness – din vej til mindre stress, mere glæde og dyb indre ro.

Læs mere her