Nærvær – vær fuldt til stede i dit liv

Når du sidder som 80-årig og tænker tilbage på dit liv, hvad vil du så huske mest? Alle de ting du scrollede igennem på Facebook? Eller de kram du gav din datter, de kys du gav din mand, de dybe samtaler med din gode veninde og familiemiddagene med god mad og grin og latter?

Vi er mere og mere fraværende – og resultatet er, at vi går glip af vores eget liv.

Vores nærvær er en truet art

Let’s face it – vores nærvær bliver konstant udfordret. Vi bliver dagligt bombarderet med indtryk fra sociale medier, nyheder, emails, sms’er – en masse input som vi skal tage stilling til og som stjæler vores fokus og nærvær.

Tempoet i verden i dag er skruet så højt op, at det er svært for de fleste at følge med. Og vi kan jo spørge os selv, om det er meningen? Hvis du ikke stopper op og stiller spørgsmålstegn ved det, så lader du måske bare travlheden tage over i dit liv? Og så vågner du en dag og indser at du har forpasset dit livs vigtigste stunder.

Når du er nærværende og til stede med alle dine sanser oplever du livet mere intenst og meningsfuldt.

be-here-now.jpg

Hvad er nærvær og hvorfor er det så vigtigt?

Du har sikkert prøvet at have en samtale med en anden, som sidder og kigger dig hen over skulderen, eller kigger på sin telefon, eller du har simpelthen en fornemmelse af at vedkommende er ’tjekket ud’ og ikke rigtigt hører, hvad du siger. Ikke en særlig fed følelse, vel?

At være nærværende betyder at være fuldt ud til stede, lige nu og her. At være nærværende vil sige at du er opmærksom, du er fordybet i det du laver, fx i den samtale du har – og ikke samtidigt har dine tanker og din energi alle mulige andre steder.

Nærvær er vigtigt for at du kan skabe gode relationer med andre mennesker, både som kæreste/partner, forældre/barn, venner og kollega – for uden tætte relationer er livet ikke særligt meget værd.

At være i stand til at have dybe relationer til et andet menneske er essentielt for vores trivsel, vores livsglæde – kort sagt, nærvær giver vores liv mening.

Mere nærvær giver mindre stress

At være nærværende er også vigtigt for at undgå stress. Det giver dig mere ro på, når du kan være til stede i nuet og fordybelsen, og ikke spreder din opmærksomhed ud over et hav af ting.

Og med ro følger større overskud i din hverdag og en større evne til at du kan mærke, hvad der betyder mest for dig. Når du er fuldt ud til stede i dig selv, får du nemmere adgang til din intuition, din egen indre stemme, som guider dig på den vej, der er den rette for dig.

At være fuldstændig nærværende kræver også, at du kan acceptere alt det, som er i dette øjeblik. At du ikke ønsker, at tingene var anderledes, men at du kan rumme nuet med alt, hvad der er. Hvis du hele tiden ønsker dig et andet sted hen, lever i fortiden eller fremtiden, og ikke kan acceptere din nuværende situation, kan det resultere i stress og en følelse af aldrig rigtig at være glad.

Sådan bliver du mere nærværende

Kroppen er din bedste guide til at komme til stede i nuet. Når du bruger din krop og dine sanser, lukker du af for tankestrømmen, som ellers nemt kunne hive din opmærksomhed rundt i alle verdenshjørner.

Prøv fx at sætte din yndlingsmusik på, smid sko og strømper og dans rundt i stuen. Hvad mærker du? Tænker du nogle tanker? Eller er du bare i kroppen?

En kropsscanning hjælper dig lynhurtigt med at komme til stede i kroppen og nuet. Du kan hente min populære 15 minutters kropsscanningsmeditation og andre længere yoga nidra'er i min iPhone app lige her.

Yoga er jo selvfølgelig en fantastisk måde at blive mere nærværende på. De fleste former for yoga byder til stille mindfulde stunder, hvor du vender blikket indad. Især yin yoga er godt. Og kan nemt udføres hjemme på stuegulvet – fx vha. af min Yin YogAudio lydfil, der guider dig i et roligt tempo.

Åndedrættet er for de fleste også en hurtig og nem genvej til at komme til stede i kroppen og nærværet. Prøv fx denne nemme åndedrætsmeditation.

Åbn op for dine sanser og vær nysgerrig. Begynd at blive mere opmærksom på hvad du dufter, ser, hører, mærker og føler. Spis din mad uden at lave noget som helst andet, ingen tv, mobil, ingen snak. Det eneste du skal koncentrere dig om er at spise, smage, dufte og nyde alle sanseindtrykkene.

Det er i nuet at livet sker – og med nærvær at livet får mening.

❤ Anne

Ønsker du mere ro og nærvær i dit liv? Gør som over 3000 andreSkriv dig op til mine inspirationsmails og få min guide til indre ro, inkl. en 15 min. meditations lydfil og yogaøvelser.