Yin yoga og kinesisk medicin

Min rejse ind i yin yoga startede i 2005. Jeg boede på det tidspunkt i London og var så heldig at kunne gå til en masse skøn yoga med yogalærere fra hele verden. Heriblandt også Paul Grilley, som er grundlæggeren af den klassiske yin yoga.

I dette blogindlæg vil jeg beskrive nogle af nøgleelementerne fra Klassisk kinesisk medicin, som ligger til grund for yin yogaen. Ligesom ayurveda er kinesisk medicin et gammelt holistisk sundhedssystem, der tilbyder en række enkle praksisser, der kan hjælpe dig med at opretholde din hverdagsvelvære.

Kinesisk medicin rummer så meget spændende viden om de fem elementer, yin/yang, naturens cyklus, og kroppens energibaner – og denne viden er noget af det, jeg synes er allermest fascinerende ved yin yogaen, som tager afsæt i netop kinesisk medicin.

Hvad er yin yoga?

Yin yoga er en rolig og meditativ yogaform, hvor man bruger liggende og siddende stillinger, som typisk holdes i 3-5 minutter. Kroppen får støtte af gulvet, af puder og tæpper, så den kan give efter i de lange stræk, der åbner kroppen, så energien kan flyde mere frit.

I modsætning til de fleste andre former for yoga, hvor man arbejder meget med musklerne, er der i yin yoga mere fokus på kroppens ’yin-væv’, som omfatter bindevæv, sener og led, og på et mere subtilt plan kroppens energibaner. 

Nøgleelementerne i den yin yoga stammer fra taoistisk filosofi, kinesisk medicin, teorien om yin og yang samt de fem elementer. På den måde adskiller yin yoga sig fra den indiske yogafilosofi, som ligger til grund for det meste af den yoga, vi kender i dag.          

Læs også Yin yoga – stilhedens yoga  

yin yoga øvelse kinesisk medicin

Kinesisk medicin og yin yoga

Taoisme (også daoisme) er en kinesisk spirituel filosofi, der opstod på grundlag af tekster skrevet i det 5. eller 4. århundrede før vor tidsregning. Det er en livsfilosofi, der hviler på en forståelse af universet, og centralt i taoismen står begrebet tao, som kan oversættes til ’livets vej’.

Tao betegner den evige energi, der er i alt i universet og herfra deler denne energi sig i de dualistiske kvaliteter yin og yang, der er i en konstant dynamisk bevægelse.

Klassisk kinesisk medicin bygger på den taoistiske filosofi og verdensopfattelse og er et gammelt holistisk behandlingssystem, som menes at være over 3000 år gammelt.

Den taoistiske filosofi ser mennesket i centrum af universet som en antenne mellem himlen og jorden. Mennesket betragtes som en helhed, der altid bør stræbe efter en balance mellem yin og yang. Alle sygdomme og ubalancer kan ses ud fra forholdet – balance eller ubalance – mellem yin og yang.

Det kan være svært for os i Vesten at forstå den østasiatiske tankegang og filosofi, fordi den er så anderledes end vores. Vi har en tendens til at se alt som absolut – sort eller hvidt.

Den taoistiske filosofi er ikke absolut – mere både-og. Ligesom yin aldrig er absolut yin, kun yin i relation til noget andet.

Yin og yang

Alt i verden er en dans mellem yin og yang. Den egentlige betydning af udtrykket yin og yang er ’modsætninger’, som det positive og det negative. 

Men yin og yang er ikke absolutte, de er relative. De er to sammenkoblede kræfter, både komplementære og modsatrettede energier, og deres balance eller ubalance er en kilde til godt helbred eller sygdom. 

 The principle of Yin and Yang is the foundation of the entire universe. Heaven was created by the concentration of Yang, the force of light; earth was created by the concentration of Yin, the force of darkness. Yang stands for peace and serenity; Yin stands for confusion and turmoil. Yang stands for destruction; Yin stands for conservation. Yang brings about disintegration; Yin gives shape to things. 

 ­– The Yellow Emperor

Yin og yang repræsenterer alle de modsætninger, vi oplever i verden – og i vores hverdag: Yin er repræsenteret i det feminine, stilheden, tunghed, natten, månen, kulde og mørke. Yang er repræsenteret i det maskuline, bevægelse, aktivitet, dagen, solen, varmen.

Yin yoga og de fem elementer

Udover at stimulere bindevævet og kroppens andre ’yin-væv’ og arbejde med at skabe bedre flow af Qi i kroppens energibaner, så er det også rigtigt spændende at inddrage viden om de 5 elementer i yin yoga.

Ifølge Klassisk Kinesisk medicin er der fem elementer i naturen: vand, træ, ild, jord og metal.

yin yoga kinesisk medicin de fem elementer

De fem elementer i Kinesisk medicin – vand, træ, ild, jord og metal

Disse fem elementer er egentlig mere fem faser eller bevægelser – de er nemlig manifestationen af de retninger, som livskraften qi bevæger sig i, og kan betragtes som energi i konstant bevægelse, der svinger mellem yin og yang. De fem elementer beskriver alt, der eksisterer i Universet – og deres forhold til alt andet.

Alle fem elementer har hver deres forskellige egenskaber og relaterer til forskellige organer, energibaner og følelser, der har betydning for et velafbalanceret liv, og de påvirker hinanden ved enten at støtte, dræne eller ødelægge.

Jo mere afbalanceret de fem elementer er i forhold til hinanden, jo større grad af harmoni. Vi kan støtte og balancere de fem elementer med yin yoga og arbejdet med kroppens energibaner.

Yin yoga og kroppens energibaner

Udover den fysiske del af kroppen, som vi kan påvirke i yin yoga, kan vi også kigge på de mere subtile dele af kroppen – meridianbaner og energi.

Energi er noget, der skal sanses, føles og mærkes, og derfor vil oplevelsen af energi også være forskellig fra person til person.

I yin yoga har du altså mulighed for at frigøre dybe spændinger ikke bare i den fysiske krop, men også arbejde med at frigøre stagneret eller blokeret energi, hvor følelser eller tanker har ’sat sig fast’, og skabe bedre flow af qi og ilt i kroppen. Følelser kan også sætte sig i muskler og bindevæv, så rent fysisk kan vi også opleve forløsning.

Kroppens energibaner relaterer til forskellige følelser, og da vi arbejder med at påvirke energibanerne i yin yoga, ja, så er det heller nogen overraskelse, at der kan dukke alle mulige følelser op.

Yin yoga bliver mere og mere populær, og det synes jeg, er fantastisk. Vi lever i en verden med alt for meget stress og ‘yang-energi’, og de fleste har brug for meget mere yin i deres liv :)

Fordyb dig i yin yogaens stille univers

Få en grundig indføring i yin yoga på min 200-timers YIN YOGA UDDANNELSE, der starter til februar 2023

♡ Anne