Sådan giver Yin yoga dig mere RO i din hverdag

Yin yoga kan hjælpe dig med at løsne spændinger i kroppen og skabe mere bevægelsesfrihed i kroppen. Men yin yoga er så meget mere end bare en fysisk praksis.

Mange oplever, at jo ældre de bliver, jo mere stive (og ømme) bliver de. Især hvis man sidder meget ned det meste af dagen. Bindevævet tørrer ud og stivner. Den gode tid, du har i en yin-stilling, kan føles som en god omgang massage, der virkelig løsner op. Ofte vil du kunne mærke kroppens væv åbne sig op, så du efter en yin yoga-praksis føler dig lettere og fri for spændinger.

Selvom Yin yoga ofte bliver kaldt ’den stille praksis’, så skal man ikke underkende alt det, der sker i kroppen – også mentalt og følelsesmæssigt – under en yin yoga praksis.

Yin yoga forløser følelser

Rent mentalt og følelsesmæssigt er der også meget guld at hente i en yin yoga praksis. Roen i yin-stillingerne styrker ikke bare din kropsbevidsthed, men også din evne til at lytte indad og måske blive bevidst om følelser og tanker, som er blevet gemt væk, eller som der ikke har været ’plads til’ i en travl hverdag. I yin yoga kan vi øve os i at være milde mod os selv, at være tålmodige og at observere, hvad der dukker op.

I yin yoga arbejder vi målrettet med kroppens energibaner. Ifølge kinesisk medicin er der energibaner i kroppen, som vores livsenergi Qi flyder igennem. Nogle steder flyder den frit – andre steder er der måske opstået blokeringer eller stagnation. Dem kan vi arbejde med at opløse i yin yogastillingerne ved at stimulere de forskellige energibaner.

Yin yoga som en vej til mere stilhed

Yin yoga indbyder til et stille rum i en travl og hektisk verden. Det er et åndehul i hverdagen og en vej til at lære sig selv bedre at kende. Stilhed kan være skræmmende – for der kan dukke en masse op til overfladen, når man giver sig selv lov til bare at lytte. For nogen er stilheden skræmmende, for mange er det noget, de længes efter.

Stilhed har mange nuancer. Vi kan søge den ydre stilhed, som handler om at lukke ned for lyde udefra. Og vi kan søge den indre stilhed, som handler om at lukke ned for tankemylder og indre støj og uro.

Lukker du ned for ydre støj kan det sagtens være, at du oplever, at du til at starte med hører mere larm indeni. Men du kan øve dig i at skrue ned for sindets larm. Og det giver dig i sidste ende langt mere end at prøve at overdøve den.

Læs også Yin yoga – Stilhedens yoga

Her kommer nogle yin yoga øvelser, som du kan bruge hvis du gerne vil opleve mere ro og stilhed i din hverdag:

yin yoga stilling sommerfuglen

Yin øvelse: Sommerfuglen

En af mine favoritter, som jeg næsten har med hver gang, jeg selv laver yin eller underviser i yin. Kan hjælpe dig med at få større fokus og klarhed og give slip på frygt og usikkerhed. Den kan også hjælpe med at afspænde og åbne omkring hofter og underliv og hjælpe til at regulere menstruationen.

Sådan gør du

Sæt dig med fodsålerne mod hinanden og begynd med at lave nogle blide, vuggende bevægelser med overkroppen fra side til side eller rundt i cirkler.

Træk så hagen ind mod brystet, og lad langsomt overkroppen søge forover, indtil du når til et punkt, hvor du mærker en aktivitet langs ryggen, i hofterne eller inderlårene.

Bliv siddende her i alt 3-7 minutter, gerne kombineret med bløde vuggende bevægelser, så du ikke låser helt fast i én positition. Løft så langsomt overkroppen op igen. Tag fat om dine knæ, og saml dem mod hinanden. Lad evt. benene vippe samlet fra side til side et par gange.

Variationer:

Kommer du langt forover, kan du evt. sætte en blok eller pude ind under panden, især hvis du har problemer med nakken. Du kan have blokke eller puder til støtte under dine knæ, hvis det strammer i hofterne. Du kan også placere en yogapude mellem benene og læne dig ned over den.

Kontraindikationer

Mærker du ømhed eller ubehag i fx lænden, eller ischias problemer, når du bøjer forover, så undgå at runde i ryggen, men læn dig mere lige frem og prøv, at placere et foldet tæppe under dig, så du løfter hofterne.

Energibaner

Sommerfuglen stimulerer primært lever/galdeblære og nyre/urinblære.

yin yoga stilling larven

Yin øvelse: Larven

Denne stilling strækker hele bagsiden af kroppen og virker meget beroligende, da du trækker opmærksomheden indad. Kan også stimulere fordøjelsesorganerne.

Sådan gør du

Sæt dig med benene strakt foran dig. Flex lidt i fødderne, og læn dig langsomt fremover, indtil du mærker et stræk. Du kan runde i ryggen og lade hovedet hænge, hvis det er ok for nakken. Bliv siddende i 3-5 minutter, og løft dig langsomt op igen. Bliv enten siddende et øjeblik eller læg dig på ryggen i rebound.

Variationer

Vær opmærksom på din nakke. Føles det okay for nakken, kan du lade hovedet hænge, så du strækker fra nakken, ned gennem ryggen og på hele bagsiden af kroppen. Hvis du har nakkeproblemer, så sørg for, at du har noget støtte under hovedet, evt. blok, pude eller puder.

Er dine hasemuskler meget stramme, og kan du ikke strække dine ben helt ud, kan du evt. lægge et foldet tæppe ind under knæene. Mærker du derimod, at det ’trækker’ i din lænd, kan du prøve at sidde på et foldet tæppe, så du bliver løftet lidt op. Er du meget smidig, kan du runde i ryggen og folde hele vejen ned over dine ben.

Kontraindikationer

Vær obs på problemer med lænd og SI-leddene. Hvis det ikke fungerer med rundet ryg, kan du i stedet rette rykke og læne overkroppen mere lige frem. Her får du knap så meget stræk i ryggen, mere på bagsiden af benene.

Energibaner

Larven stimulerer primært urinblæreenergibanen der løber langs hele bagsiden af kroppen.

yin yoga stillling fisken

Yin øvelse: Fisken

Fisken åbner hele forsiden af kroppen og kan hjælpe med at give slip på bekymringer og være mere åben.

Sådan gør du

Placér en yogapude på tværs af yogamåtten og en blok i forlængelse af den. Blokken skal placeres på højeste led. Læn dig tilbage, så dine skulderblade hviler på puden og hovedet hviler på blokken. Stræk armene ud til siden eller evt. op over hovedet. Bliv i stillingen i 3-5 minutter og rul langsomt over på den ene side. Læg dig herefter ned på ryggen og hvil et øjeblik.

Variationer

Variér placeringen af yogapuden, evt. på langs af måtten.

Kontraindikationer

Sørg for passende støtte under skuldre, nakke, hoved og arme.

Energibaner

Fisken stimulerer primært mave, milt og nyreenergibanerne.

yin yoga stilling liggende twist

Yin øvelse: Liggende twist

Denne øvelse er med til at mobilisere ryggen og kan virke forløsende på spændinger i ryggen. Den er god at afrunde en yogapraksis med, da den virker som en ’reset’ for rygsøjlen.

Sådan gør du

Læg dig om på den ene side, og træk benene ind mod kroppen. Løft så øverste arm, og læg den ned mod gulvet bag dig, så du drejer overkroppen og åbner brystet. Du kan også dreje hovedet og kigge over mod din udstrakte arm. Bliv liggende her i 3-5 minutter. Bevæg dig tilbage til rygliggende og skift til modsatte side.

Variationer

Hvis den udstrakte arm ikke kan komme i gulvet, kan du lægge et foldet tæppe eller en pude ind under armen. Ønsker du at dreje endnu mere i overkroppen, kan du krydse øverste ben under det nederste.

Kontraindikationer

Sørg for støtte under skuldre / arm, hvis du har skulderproblemer. Hvis du oplever at øverste strakte arm ’sover’ eller det prikker i fingrene, så tag armen ned eller sørg for støtte under armen.

Energibaner

Liggende twist stimulerer primært urinblære- og galdeblæreenergibanerne, evt. også hjerte- og lungeenergibanerne i armene, alt efter hvordan de placeres.

 ♡ Slut din yin yoga praksis af med Savasana

Fordyb dig i yin yogaens stille univers

Få en grundig indføring i yin yoga på min 250+ timers YIN YOGA UDDANNELSE. Næste hold starter i Vejle til september 2024

 ♡ Anne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anne GoncalvesKommentar