Meditation og yoga nidra – hvad er forskellen?

Jeg bliver ofte spurgt hvad forskellen er på meditation og yoga nidra. Der er mange ligheder mellem yoga nidra og meditation og mange steder, hvor de to teknikker overlapper hinanden. De kan noget hver for sig og er helt sikkert også et godt kompliment til hinanden.

Hvad er meditation

I daglig tale bruger vi ofte ordet ‘meditation’ om de forskellige meditationsteknikker. Egentlig er det mere korrekt at tale om meditation som den tilstand, du opnår, når du mediterer. Den tilstand opleves typisk i en kortere og mere afgrænset periode end meditationsteknikken varer.

Arthur Zanjonc, forfatter  til bogen Meditation as contemplative inquiry, beskriver tilstanden således:

‘We find ourselves caught up in a presence that is far beyond us yet feels like our true nature’.

Formålet med at lave meditationsteknikker kan være alt fra ønsket om at forbedre ens fysiske og mentale helbred, at åbne forskellige energicentre i kroppen, at træne følelsen af kærlighed og medfølelse, at nå en højere bevidsthedstilstand eller et middel til spirituel opvågning (kilde: Adyashanti ‘True meditation’).

Hvad er yoga nidra

Yoga nidra er en meditationsteknik, som blev populær i Vesten i det 20. århundrede og kom til Danmark med den danske Swami Janakananda i 1970’erne.

Yoga nidra betyder ‘yogiens søvn’ og er en dybt afstressende teknik, der fremmer kroppens evne til at opretholde den naturlige balance. Derfor kan yoga nidra sætte gang i dyb healing og hvile – fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.

I yoga nidra guides man ind i de fem lag af vores væsen – Panchamaya Kosha. Fra det yderste lag, vores fysiske krop, til den energetiske krop, mentallegemet, visdomslegemet og lyksalighedslegemet.

Læs mere om yoga nidra her

meditation og yoga nidra hvad er forskellen

Hvad er forskellen på meditation og yoga nidra

Der er mange ligheder mellem yoga nidra og meditation og mange steder, hvor de to teknikker overlapper hinanden. Aligevel er der en del forskelle i måden, man praktiserer på.

Traditionelt set bliver meditation udført i en siddende stilling, mens yoga nidra oftest laves, mens man ligger i savasana.

I meditation er vi mere vågne, i en tilstand af beta og alpha hjernebølger, hvorimod man kan komme dybere ned i både afspænding og bevidstheden, i theta hjernebølger, under en yoga nidra.

Mange meditationsteknikker går ud på at holde fokus på noget bestemt, fx åndedrættet, for på den måde at stilne sindet. I yoga nidra bliver ens fokus flyttet rundt, fx rundt i kroppen i en kropsscanning, eller i en visualisering.

Yoga nidra er også en meditationsteknik, men det som yoga nidra kan er, at det også tilfører det her lag af dyb fysisk hvile. Hvor siddende meditation med et fokus for opmærksomheden hjælper med at stilne sindet, er yoga nidra en dybt afstressende meditationsteknik, der også giver fysisk, såvel som mental hvile og restitution.

Vil du lære mere om yoga nidra?

Kunne du tænke dig at lære mere om yoga nidra, og fordybe dig for din egen skyld og lære at guide andre i denne transformerende meditation? Så er du velkommen på mit 3-dages yoga nidra kursus, som jeg holder i København, Aarhus og Vejle.

 ♡ Anne