Yoga nidra – stress af med 'yogasøvn'

Første gang jeg prøvede yoga nidra, var under en yogauddannelse for en del år siden. Jeg må indrømme, at i starten havde jeg meget svært ved at ligge stille i de 30-45 min. en yoga nidra som regel varer, men efterhånden som jeg prøvede det nogle gange, blev jeg mere og mere vild med, at blive guidet ind i et drømmeland, på tur rundt i min egen krop og i visualiseringer, der tager mig ned i dybere lag af min bevidsthed.

Hvad er yoga nidra?

Yoga nidra er en årtusinder gammel teknik fra Indien, som blev populær i Vesten i det 20. århundrede og kom til Danmark med den danske Swami Janakananda i 1970’erne.

Yoga nidra betyder ‘yogiens søvn’ og er en dybt afstressende teknik, hvor man bliver guidet ind i en dyb meditativ tilstand. Den praktiseres som regel liggende på ryggen i savasana og uden nogen form for fysisk bevægelse, hvor du lytter til en stemme, der guider dig ind i en meditativ tilstand.

Resultat? Du opnår dyb ro både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.

Yoga nidra sætter nemlig gang i dyb healing og hvile på alle niveauer. Det sker fordi du under en yoga nidra både opnår fysisk hvile, og at kroppens balance genoprettes så dens naturlige tendens mod homøostase (opretholdelse af indre ligevægt) fremmes.

yoga-nidra-anne-goncalves.jpg

Yoga nidra’ens forskellige lag

Yoga nidra består af flere forskellige lag eller trin, som du bliver guidet igennem. Man starter med at sætte en sankalpa, en sætning som udtyrkker et dybfølt ønske og hjælper dig med at sætte en intention. Derefter laves en kropsscanning (du får bl.a. en 15-min guidet kropsscanning, når du tilmelder dig mit nyhedsbrev), og så kan der være fokus på åndedræt, sanser, følelser og visualisering over et bestemt tema. Man afslutter altid med at gentage sin sankalpa.

Yoga nidra er en form for ’vågen søvn’

Man kan kalde yoga nidra for en slags ‘vågen søvn’. Det er meningen, at man holder sig vågen under yoga nidraen. Mange falder i søvn, fordi de opnår så stor en ro og afspændthed, og det er også helt ok.

Men holder du dig vågen, vil du blive guidet ned i din underbevidsthed og høre dine allerinderste ønsker og intuitive beskeder. Det giver dig en dybere kontakt med dig selv, en kontakt til din egen indre guide.

Det sker, fordi du først starter med at få kroppen til at slappe helt af, så den kan genoprette balancen og fungere optimalt. Derefter kan følelser og tanker få lov til at falde til ro. Her under den dybe meditative tilstand kan man opleve mange nye indsigter om sig selv, om det, der fylder i ens liv og her kan man også opleve stor kreativitet og kontakt til ens intuition.

Yoga nidra er effektivt mod stress

Yoga nidra er meget effektivt til at reducere stress og i USA har man bl.a. brugt yoga nidra til soldater med PTSD (Posttraumatisk stress).

Når vi er stressede, spænder vi op i hele kroppen, og du kan give slip på disse spændinger under den dybe afspænding. Men udover de fysiske spændinger, sætter stress sig også i dybere lag i bevidstheden, som en slags ‘indre spændinger’ og også dem, kan du få løsnet op under yoga nidraen.

En af fordelene ved yoga nidra er, at man bliver guidet forholdsvist hurtigt både igennem kropsscanningen og visualiseringer, så du får ro for tankemylderet, og derfor er det en effektiv måde at få hjernen til at slappe af.

Når bevidstheden er tydeligt adskilt fra al mental aktivitet, når vågenhed, drøm og dyb søvn driver forbi som skyer, og bevidsthed i væren alligevel består – dette er oplevelsen af fuldstændig afspænding. – Swami Satyananda

Yoga nidra giver dig ny energi

Der er undersøgelser, der viser at 30 min. yoga nidra giver det samme udbytte, som at sove i 4 timer! Og i denne dybe afslapningstilstand, får kroppen og hjernen ro og kan heale sig selv. Du slukker for hjernens aktivitet og opnår en dyb hvile og derfor vil du føle dig mere frisk og fyldt med ny energi efter en yoga nidra.

Herhjemme har man lavet forsøg på Rigshospitalet, hvor man scannede 7 yogalæreres hjerner under yoga nidra og det viste bl.a. at de befandt sig i en dyb afspændt tilstand, der ligner søvn, men samtidigt at de havde bevidst opmærksomhed.

Listen over fordelene ved yoga nidra er lang:

  • reducerer stress

  • giver dig mere energi og større overskud

  • forbedrer din koncentration og hukommelse

  • øger din kreativitet

  • reducerer fysiske og mentale spændinger

  • hjælper dig med at få en bedre søvn

  • styrker dit immunforsvar

  • god mod migræne

Yoga nidra hjælper dig med at falde i søvn og sove godt

At yoga nidra både kan give ro og hjælpe dig med at sove, men også give dig ny energi er fordi, det er en såkaldt adaptogen praksis. Det betyder, at yoga nidra tilpasser sig til dine individuelle behov.

Hvis du fx har svært ved at falde i søvn, så hjælper yoga nidra dig på vej ind i drømmeland (der er mange, der dagligt bruger min Sov godt yoga nidra til at falde i søvn på)

Hvis du mangler energi og overskud, så kan en kort yoga nidra hjælpe dig med et energi boost.

Hvis du føler dig flad og uinspireret kan en yoga nidra hjælpe dig med at få adgang til din intuituin og øge din kreativitet.

Gode tips til når du laver yoga nidra

Læg dig godt tilrette: Du kommer til at ligge helt stille i 30-45 minutter, så det er vigtigt, at du ligger godt. Hav gerne et blødt underlag og tæppe over dig. Sørg for at din nakke er støttet. Tag evt. en øjenpude eller et lille foldet håndklæde over øjnene.

Det bedste er at ligge på gulvet, eller på et andet fast underlag. Hvis du ligger i en blød seng eller sofa, er der større chance for at du falder hen eller falder i søvn (hvis det er meningen med din yoga nidra praksis at du gerne vil falde i søvn, så gør du jo selvfølgelig bare det. Ellers forsøg at holde dig vågen:)

Hverken for koldt eller for varmt: Når du nu skal ligge stille i lang tid, så det er vigtigt, at du ikke kommer til at fryse. Hav evt. et tæppe over dig, men sørg også for at det ikke bliver for varmt.

Hav løst, behageligt tøj på: Når du lægger dig ned, så sørg for, at der ikke er noget som helst, der generer dig, så du kan ligge helt roligt, uden at bevæge dig.

Find en stemme og en lyd, du kan lide: Noget af det vigtigste, synes jeg, er at finde en stemme, som du synes rigtig godt om. Det er jo en smagssag. Når du lukker øjnene og ligger helt stille, bliver din høresans forstærket og du tager alle indtryk og små nuancer af lyde ind.

Vælg en stemme, som du synes, er behagelig og hvis der er baggrundsmusik, så sørg for at det ikke forstyrrer dig. Så du kan hengive dig til at blive guidet gennem yoga nidra’en, uden at blive forstyrret af lyde eller dine tanker omkring det.

Sørg for, at du er uforstyrret: Laver du yoga nidra hjemme, så aftal evt. med din familie, at du ikke må forstyrres i den tid, du er igang. Når du først kommer dybt ned i afspændingen, kan det være lidt af et chok, hvis nogen lige pludseligt forstyrrer dig.

Yoga nidra er en fantastisk teknik, som på kort tid giver dig meget stort udbytte! Jeg har lavet en app til iPhone med guidede yoga nidraer på dansk, nu downloaded af over 12.000 – hent den her

Har du ikke iPhone, kan du også finde mine yoga nidra meditationer lige til at downloade i webshoppen.

❤ Anne