Hvordan min pause fra sociale medier forandrede mig

Jeg har længe overvejet at droppe sociale medier. Lige så sjovt, spændende og inspirerende det kan være at følge med på Facebook og Instagram – lige så stressende, deprimerende og udmattende kan det være.

Jeg synes, det er skønt at jeg på Instagram kan se billeder af min venindes børn i Australien, eller at jeg kan følge nogle af mine yndlings yogalærere, der bor i Portugal og Hawaii. Hurra for det.

Som soloselvstændig er sociale medier også et vigtigt redskab for mig til at holde kontakten med dem, der følger mig, og dele nyheder op om fx min yin yoga uddannelse og events.

Men da jeg begyndte at opleve hvordan sociale medier drænede mig og gjorde mig ked af det – så vidste jeg at det var tid til at stoppe!

Derfor holdt jeg pause fra Facebook og Instagram i en måned og resultatet var intet mindre end fantastisk.

Disse ting forandrede sig, da jeg droppede sociale medier

Mere tid og mere nærvær

Jo mindre du er optaget af din skærm, jo mere kan du være til stede overfor fx dine børn, din familie og dine venner.

Vi spilder enormt meget tid på sociale medier. Jeg læste om en undersøgelse fra 2019, der viste at danskerne bruger 7 timer om dagen på medier! Det er jo nærmest 1/3 del af vores tid. Er det virkelig det værd?!

Mere kreativitet

Dette var en af de ting, der overraskede mig lidt til at begynde med, men som jo giver meget god mening, når jeg tænker over det.

Jeg begyndte at åbne op for større kreativitet. Fandt mit kamera frem og tog billeder og fik lyst til at male igen. Det føltes som om min verden åbnede sig for flere muligheder og mine kreative evner blev styrket.

Mindre FOMO, mere JOMO

Du har måske hørt om FOMO (Fear Of Missing Out)? Jeg må da indrømme, at jeg godt kunne mærke det de første dage, jeg var off-line. Hvad nu, hvis jeg gik glip af en spændende nyhed? Men så tænkte jeg, at hvis der skete noget virkelig vigtigt, så ville jeg nok høre om det fra familie eller venner.

Istedet oplevede jeg mere JOMO (Joy Of Missing Out). Ah ja, glæden ved ikke at skulle forholde sig til en masse ligegyldige opslag.

Mere glæde

Jeg oplevede mere glæde, når jeg var off-line, fordi jeg var meget mere tilstede i NU’et. Jeg oplevede også at jeg blev mere taknemmelig for det, jeg har, og oplevede en dybere kontakt med mennesker omkring mig.

Mere indre kontakt

Jeg fik mere tid til at mærke mig selv. Det var som at få skruet op for min følsomhed, jeg blev mere sensibel, så jeg var i stand til at mærke mig selv og mine behov.

Efter min tid off-line, føler jeg en større kontakt til mig selv, og det føles bare godt at kunne pleje det vigtigste forhold i mit liv, nemlig forholdet med mig selv.

Jeg kunne nævne mange flere forandringer, bla. mere fordybelse, større fokus/koncentration, mere taknemmelighed, større overskud – og ikke mindst – meget mere RO.

sociale-medier-pause.jpg

Sociale medier gør dig afhængig

For mange af os er sociale medier noget, vi tror, er ren underholdning. Det er noget, vi bruger, når vi vil holde en pause i løbet af dagen. Det er med til at give os en følelse af samhørighed – som vi også har ekstra meget brug for særligt i disse tider.

Det er måske de færreste af os, der tænker ret meget over at sociale medier rent faktisk gør os afhængige. Hjernen er nemlig udviklet til at udløse en belønning, når vi holder sammen i fællesskaber.

Social tilknytning er med til at sikre vores overlevelse, så når vi skaber følelsesmæssige bånd gennem sociale medier og følger med i, hvad der sker i verden omkring os, bliver vi belønnet af et skud dopamin. Dopamin giver os med en følelse af lykke. Derfor kan sociale medier være så afhængighedsskabende.

Sociale medier påvirker dig – uden at du ved det

Sociale mediers såkaldte algoritmer er skabt til at aflæse dine mønstre og påvirke dig ved bl.a. reklamer. Har du nogensinde lagt mærke til, hvordan du ser de samme par sko dukke op på din skærm igen og igen?

Det, du bliver præsenteret for på sociale medier, er altsammen med til at have indflydelse på dit liv, på dine valg, hvad du tænker, hvad du køber etc.

Det kan godt betale sig at gennemgå sine privatindstillinger nøje og sætte sig lidt ind i, hvordan det fungerer.

Hvem skaber dine behov – og dine holdninger?

Mere er ikke altid bedre

Vi drukner i dag i information og tilbuddene om film, nyheder, online yoga etc. synes at fortsætte i en uendelig strøm. Er det ikke bare fedt med så stort et udvalg, tænker du måske? Tjae, måske ikke altid.

Jeg føler mig ihvertfald overvældet over alt det, der er at vælge imellem – så overvældet at jeg ofte helt vælger noget fra, fordi jeg ikke gider at bruge min tid på at søge i den store uendelige jungle af tilbud.

Din hjerne har brug for en pause

Flere studier viser at mangel på mental restitution kan sammenkobles med helbredsproblemer, som fx. alvorlige søvnforstyrrelser, hjertesygdomme, depression og udmattelse.

Din hjerne har brug for pauser og restituerer ved at lave ingenting (nej, det betyder ikke at scrolle igennem Facebook), og igennem en god nats søvn.

Men det skønnes at 1/3 del af danskere ikke sover nok. Og hvis du har fodret hjernen med en masse nyheder fra sociale medier lige inden du lægger dig til at sove, så er det også svært at koble fra.

Din hjerne kan ikke slappe af på kommando, men har brug for tid til at drosle ned og falde til ro.

Tips til at få styr på dit forbrug af sociale medier

Så hvordan får man lige styr på sit forbrug af sociale medier? Her kommer mine bud:

Bliv bevidst om, hvordan det føles

Først og fremmest kan du spørge dig selv: føles det opløftende eller drænende? Ofte går vi på sociale medier, selvom vi oplever at det dræner os.

Vær bevidst om, hvorfor du er på – hvad bruger du det til?

Slå Screen time til

Smartphones har funktioner, du kan slå til, for at minimere din skærmtid. Jeg har fx sat en grænse på 20 min. brug af Instagram om dagen. Når jeg når til de 20 minutter bliver min skærm sort. Ja, det kan godt slåes fra igen – men det gør mig bevidst, om hvor meget tid, jeg bruger.

På samme måde slukker min telefon for alle sms’er og opkald kl. 18 hver aften. Kun nogle få udvalgte kontakter i min telefonbog kan herefter kontakte mig.

Slet apps på din telefon

Det er længe siden jeg har haft Facebook app’en på min telefon og under min måned fri for sociale medier slettede jeg også Instagram.

Jeg sletter også min arbejdsmail fra telefonen hver weekend og hvis jeg atter oplever at Instagram hiver for meget i mig i weekenderne, så ryger den også ud igen:)

Når du gør det svært for dig selv at tilgå sociale medier, kan du nemmere stoppe dig selv fra automatisk at række ud efter telefonen hver gang du sidder på toilet, eller venter på at kaffen brygger færdig.

Læg telefonen væk

Især en god idé om aftenen. Sluk din telefon fx kl. 20 eller 21 og læg den til opladning (ikke i soveværelset!) Ude af syne er, i mange tilfælde, ude af sind:)

Til slut vil jeg bare sige at sociale medier er fantastiske – hvis vi tager styringen og ikke lader dem styre os.

På en måde er vi, via sociale medier, kommet tættere på hinanden – og på samme tid har vi aldrig været længere fra hinanden.

Det er vigtig at vi passer på os selv og er bevidste om, hvad brugen af sociale medier gør ved os.

♡ Anne

Forrige
Forrige

Yin yoga og restorativ yoga – hvad er forskellen?

Næste
Næste

Podcast ep. 17: Sådan skifter du fokus fra frygt til ro