Søvnproblemer? Svært ved at sove? Hyg dig i søvn
Har du også svært ved at sove?
Det skønnes at 1/3 del af danskere sover for lidt (ifølge den store danske sundhedsundersøgelse fra 2017). Hvis du hele tiden er i søvnunderskud, kan det have alvorlige konsekvenser.
Måske har du svært ved at falde i søvn p.g.a. bekymringer, tankemylder eller uro i kroppen?
Og når det så ikke sker, så bliver du mere frustreret og får endnu sværere ved at sove…
Også selvom du går tidligt i seng, så ender du med at ligge og vende og dreje dig halvdelen af natten?
Det sker der i din krop og hjerne, når du ikke sover nok
De seneste par år, (efter jeg fødte min datter) har jeg oplevet på egen krop, hvad mangel på søvn kan gøre ved en. Koncentrationsbesvær, nogle dage med giga træthed, hvor jeg ikke orker at lave en dyt, ting bliver glemt og det kan være svært at huske aftaler...
Mangel på søvn kan virkelig skabe ravage i kroppen og hjernen.
Det går ud over din krop…
Du kan opleve at blive mere syg end ellers, fordi dit immunsystem bliver påvirket.
Du kan opleve at tage på i vægt, både fordi kroppen har en tendens til at lagre fedt, som en slags beskyttelse, når du er stresset, og fordi din forbrænding faktisk virker bedre, når du sover eller slapper dybt af.
Du kan miste din lyst til sex… både fordi du ikke orker lagengymnastik, når du hellere vil sove, men også fordi det fx for mænds vedkommende kan sænke testetoron niveauet.
Mangel på søvn kan gå ud over dit hjertes sundhed. Der er større sandsynlighed for at udvikle hjertekarsygdomme eller få slagtilfælde.
Det går ud over din hjerne…
Bare en enkelt nats forstyrret søvn kan påvirke din evne til at tænke klart. Du har sikkert prøvet fornemmelsen af at være inde i en osteklokke, at miste overblikket, ikke at kunne træffe en beslutning. Det siger sig selv at det kan være ret så farligt for dig – fx hvis du kører bil med nedsat evne til at tænke klart og reagere hurtigt.
Du glemmer hurtigt og har svært ved at koncentrere dig. Mangel på søvn kan indvirke din hukommelse og din evne til at lære nyt.
Den essentielle dybe søvn
Særlig vigtig er den dybe søvn, som hjernen bevæger sig ind i efter en halv times uforstyrret søvn. Under den dybe søvn nedsættes hjerneaktiviteten og det er her, hjernen slapper mest af og kroppen restituerer sig.
”Søvnforskningen fortæller os, at mens alle stadier af søvnen er vigtige, er specielt den dybe søvn, som udgør ca. 25% af vores søvn, betydningsfuld, fordi stresshormonerne her er på et minimum, samtidig med at 60-80% af døgnets genopbygningshormoner bliver skabt her. Det er samtidig den mest optimale tid for genopbygning af kroppens styresystem, dvs. nervesystemet og dets støttesystemer.” siger søvnekspert Mikael Rasmussen
Skab nye søvndyssende vaner
Søvn er en ubevidst funktion, så du kan ikke tvinge dig selv til at sove. I stedet for at lægge os ned i sengen og håbe på at søvnen kommer af sig selv, så har du faktisk mulighed for at påvirke din søvn.
Det, der skal til er gode regelmæssige vaner, som lægger grunden for en god nats søvn. Og disse vaner kan du heldigvis selv gøre noget for at skabe:)
Ja, du kan faktisk HYGGE dig i søvn!
Sådan kan du hygge dig i søvn
1. Skab et godnatritual
Din hjerne elsker ritualer og faste vaner – så jo mere, du kan gentage nogle godnatritualer hver aften, jo hurtigere ville du kunne falde i søvn fremover.
Et godnatritual kunne fx se sådan ud:
Kl. 21.00: Laver mig en kop te. Slukker for al elektronik. Skruer ned for lyset. Tager et fodbad. Læser en bog. Lægger tøj frem til næste dag...
Kl. 21.30: Lægger mig i sengen, laver lidt blide yogaøvelser, lytter til yoga nidra.
Kl. 22.00: Lægger mig til at sove.
Det er rigtig vigtigt at give kroppen og hjernen god tid til at forberede sig på at det snart er sengetid.
Du kan nemlig ikke slukke for din hjerne, på samme måde som du slukker din mobiltlf.
En god nats søvn er alfa og omega for dit helbred og velbefindende.
2. Skab et hyggeligt sovemiljø
Tag et kig på dit soveværelse. Er det hyggeligt? Har du en dejlig seng, der er god at ligge i? Kan du gøre værelset helt mørkt – også i de lange danske sommernætter?
Mange tænker måske på deres soveværelse som et rum, hvor man ’bare’ skal sove. Så der er ingen grund til at gøre så meget ud af det.
Men du bruger jo omkring 1/3 af dit liv her! Så det kan godt betale sig at give det lidt ekstra kærlighed.
Hav en god seng – en, du har lyst til at hygge dig i, og sove i. Placér sengen et sted i værelset, hvor du kan føle dig tryg, dvs. helst med frit udsyn til døren, så du kan se, hvem der kommer ind (det gør en kæmpe forskel for mange at sengen er placeret rigtigt, det er god søvn feng shui).
Hav noget blødt sengetøj, som føles rart mod din bare hud. Velourpuder fx er lækre.
Tænk også over belysningen – blødt, dæmpet lys er godt til at få hjernen til at falde til ro (stik modsatte effekt har fx et lysstofrør i loftet!)
Og sørg for at du kan gøre rummet helt mørkt, især i de lange danske sommernætter. Mørklægningsgardiner er en rigtig god idé:)
3. Boost dit kærlighedshormon
Hormonet oxytocin, også kaldet 'kærlighedshormonet', sænker kortisolniveauet og får dig til at slappe mere af, så det bliver nemmere for dig at falde i søvn.
Det kan du booste v.h.a. kys, kram, kærtegn, sex, hud-mod-hud kontakt med dine nærmeste. Der findes vel heller ikke noget mere hyggeligt end at kysse sin kæreste eller kramme sine børn, inden man lægger sig til at sove:)
4. Berolig dit nervesystem med din vejrtrækning
Du kan ret hurtigt berolige din krop og dit nervesystem ved at tage nogle rolige, dybe vejrtrækninger. Når du har fokus på rolige dybe vejrtrækninger falder din puls og dit blodtryk og du slapper af i musklerne.
Når du trækker vejret dybt, så din vejrtrækningsmuskel, diafragma, bevæger sig ud og ind, masserer og stimulerer du samtidigt vagus nerven, som løber ned gennem din krop.
Vagus nerven kaldes også for ’nervesystemets bremse’ så de gode, dybe vejrtrækninger har altså en beroligende effekt.
5. Lav yoga nidra
Yoga nidra, også kaldet ‘yogiens søvn’ er et fantastisk redskab til at hjælpe kroppen og sindet med at falde til ro, så du kan falde i søvn.
Jeg har lavet en yoga nidra specielt med henblik på at falde i søvn og sove godt og jeg får rigtig mange gode tilbagemeldinger fra folk, der bruger den, som siger at de er væk i drømmeland på under 5 minutter:)
Du kan downloade min app til iPhone her, og købe Yoga nidra’en i app’en – eller du kan købe den i min webshop her – hvis du fx har android.
At få en god nats søvn er ikke bare super vigtigt for dit heldbred og dit velbefindende, det kan faktisk også redde dit liv.
Så sæt hellere ind nu end i morgen og gør de tiltag, der skal til, for at du kan sove nok – og sove godt.
♡ Anne