Tankemylder og bekymring – Sådan skaber du RO med yin yoga

yin yoga øvelser for jordelement med Anne Goncalves

I kinesisk medicin er året opdelt i fem årstider (og ikke fire, som vi typisk tænker på i Vesten). I den kinesiske visdomstradition er der nemlig en femte årstid: Sensommer. Denne femte årstid starter omkring midten af ​​august og varer indtil efterårsjævndøgn (23. september) og er forbundet med jordelementet.

I overgangen mellem sommer og efterår er det særligt vigtigt at være obs på at skabe balance, da det er her mange oplever de største ubalancer. Jordelementet er det centrerende element, der kan hjælpe dig med at skabe centrering, ro, og jordforbindelse, så du kan stå stærkt i overgangen til efteråret.

Jordelementet er forbundet med milt og mave

Milt- og mavemeridianerne hører til jordelementet, og de spiller en meget vigtig rolle for vores generelle sundhed og velvære. I de gamle visdomstraditioner som kinesisk medicin og ayurveda menes det at de fleste sygdomme er et resultat af et ubalanceret fordøjelsessystem. Ifølge denne tankegang er milten og maven i centrum for ens sundhed og den seneste forskning viser også sammenhængen mellem tarmsundhed og immunitet.

Milten er ansvarlig for at omdanne den mad, vi spiser, til energi og transporterer denne næringsenergi til andre dele af vores krop. Når milten er svag eller ude af balance, kan der opstå forskellige sundhedsproblemer – både i fordøjelsessystemet og på det følelsesmæssige plan.

At skabe et afbalanceret jordelement i sensommeren bidrager til et stærkere immunforsvar og sunde lunger om efteråret. Det siges at ’jord skaber metal’. Metalelementet er forbundet med efteråret, så allerede her i sensommeren lægger du altså en god bund for at komme styrket igennem efteråret.

Doyo – tiden imellem

Jordelementet finder vi ikke bare i sensommeren, men også fremtrædende i kortere perioder som markerer overgangen mellem de andre årstider. Her danner Jordelementet et anker eller en bro over til den næste årstid… Denne periode ind imellem kaldes for Doyo – som kan oversættes til ’livets overgang’.

Helt præcist varer Doyo-perioden atten dage før slutningen af ​​hver årstid og til begyndelsen af ​​den næste. Så jordelementet ’styrer’ så at sige alle disse overgange.

Jordelementets organer milt og mave er i disse perioder mere modtagelige for ubalancer, og derfor er det en god idé at lægge ekstra vægt på kosten og gode stabile rutiner i disse perioder.

Vær også opmærksom på dine følelser under disse overgange. Du er måske lidt mere ’åben’ og sårbar i disse tider. Og hvis du oplever flere bekymringer, så anerkend følelserne og vær til stede med dem, lad dem flyde frit, så du kan ’fordøje’ dem.

Det kan jordelementet og mave/milt nemlig også hjælpe dig med. Det handler ikke kun om at fordøje den mad og drikke vi indtager, men også de indtryk og stimuli vi ’indtager’.

Nærende rutiner, der styrker jordelementet

Når dit jordelement er i balance, kan bekymring erstattes af tillid. Tillid til at Universet vil dig det bedste, tillid til at Jorden støtter og bærer dig.

Vi kan nære Jordelementet i os ved at lære at nære og passe på os selv. Øv dig i at spørge dig selv på daglig basis, hvad har du brug for? Hvad nærer dig? Hvilken mad ville være nærende og give dig ro i maven? Hvordan kan du give dig selv egenomsorg?

Her er nogle forslag til at styrke Jordelementet:

  • Tilbring så meget tid som muligt i naturen

  • Stik fødderne i jorden – bare fødder i jorden, på græsset, i sandet – og mærk jordens energi løbe igennem din krop

  • Spis nærende måltider på faste tidspunkter, undgå rå salater, men spis gerne gulerødder, kartofler, søde kartofler, rødbeder der er let tilberedte

  • Smør kroppen ind i nærende olier og masser gerne din mave med blide, cirkulere bevægelser i urets retning. Æteriske olier som fx patchouli, cedertræ og vetiver virker groundende

  • Følelsen forbundet med milt og mave er bekymring, angst og overtænkning. Derfor er det vigtigt at være særligt obs på praksisser som beroliger sindet, fx yin yoga, meditation eller yoga nidra.

Yin yoga for Jordelementet – skab grounding og RO i livets overgange

Med yin yoga kan du stimulere kroppens energibaner og dermed arbejde specifikt med de forskellige elementer for at skabe bedre flow af Qi og balance i krop, sind og sjæl.

Her er nogle yin yoga øvelser, du kan bruge for at skabe balance i mave/milt og styrke Jordelementet.

Yin yoga øvelse: Dragen

Stil dig på alle 4 og start med lidt bevægelse, fx kat/ko. Sæt så højre fod frem til højre hånd. Det kan være på indersiden eller ydersiden af håndet, alt efter hvad du har mulighed for. Brug evt. støtte under hænderne, fx nogle blokke.

Begynd nu at bevæge dine hofter lidt frem og tilbage. Når du bevæger dig mere fremad kan du mærke hvordan du åbner op på forsiden af dit bagerste lår. Her løber mave-energibanen. Du kan fortsætte med blide bevægelser og evt. finde et stille sted at stå et øjeblik. Bare vær obs på at du ikke ‘hænger’ i hofterne men finder en god balance her imellem aktivitet og afspænding. Bliv i stillingen i 3-5 minutter og skift til den anden side.

Yin yoga øvelse: Sadel

Til denne stilling kan du bruge nogle puder, evt. en yogapølle (se her for mine anbefalinger til yin yoga udstyr) så du bygger en lille forhøjning op, som du kan læne dig tilbage over.

Start med at sætte dig på hælene med bagdelen ind til puden. Læn dig langsomt tilbage indtil du begynder at mærke aktiviteten på forsiden af lårene. Brug gerne bevægelse og læn dig lidt frem og tilbage, til kroppen vænner sig til at sidde sådan. Hvis du kan komme længere tilbage, kan du lægge ryggen ned på puden under dig. Bliv liggende her i 3-4 minutter og kom langsomt ud igen.

OBS: denne stilling kan være intens for benene. Det er helt ok at mærke et stræk på forsiden af låret, men mærker du noget på inderside eller yderside af knæ, så bak ud af stillingen. Tag evt. kun ét ben ad gangen.


Yin yoga øvelse: Liggende twist med pude

Denne yin yoga øvelse er mere restorativ og virker meget beroligende. Du skal bruge en eller flere puder, som du kan under dig og læne dig fremover.

Sæt dig med den ene hofte tæt ind til puden og placér hænderne på hver side af puden. Bevæg overkroppen lidt fra side til side, og rotér langsomt rundt mod puden. Læg dig dig over puden og tjek hvilken kind, du skal vende mod puden. Vender du din næse væk fra dine knæ, roterer du mere i rygsøjlen og gør stillingen mere intens. Bliv her i 3-5 minutter og skift til modsatte side.

Når du kommer ud af stillingen kan du lægge dig på ryggen i savasana i nogle minutter. Træk evt. også knæene ind til brystet først.

Fordyb dig i yin yoga og lær alt om de fem elementer og årstiderne

På min uddannelse i SANSELIG YIN YOGA får du en grundig indføring i den kinesiske visdomstradition, de fem elementer og de energibaner, der er forbundet med elementerne.

Kom med på en unik livsrejse og en uddannelse, som du kan tage for din egen skyld – og hvis du ønsker at undervise. Uddannelsen består af to dele: en grunduddannelse og en overbygning, som du kan deltage i hver for sig eller som et samlet forløb henover i alt 8 måneder.

 ♡ Anne

Anne GoncalvesKommentar