Derfor er passive yin yoga stræk ikke gode for bindevævet!

Hvis du laver yin yoga, så har du garanteret hørt at passive yin yoga stræk er gode for bindevævet.

Du har sikkert også fået at vide at du skal give efter for tyngdekraften og blive liggende stille i flere minutter, fordi det skulle være den bedste måde at påvirke bindevævet på, for at det bliver mere smidigt.

I mange år har teorien indenfor yin yoga nemlig været at de lange passive stræk skulle være gode for bindevævet og yin yoga bliver de fleste steder stadig undervist på en måde, som bruger lange, passive stræk, hvor man ligger stille i 3-5-7 minutter – helt uden bevægelse.

Den teori holder bare ikke længere og det er på tide at yin yoga verden også anerkender at der skal en anden ingrediens til for at arbejde med et sundt og smidigt bindevæv – nemlig bevægelse.

Bevægelse blødgør bindevævet

Jeg har i mange år kombineret rolige, blide bevægelser med yin yoga og det er det, jeg i dag kalder Sanselig Yin Yoga. Det startede egentlig som en helt intuitiv fornemmelse for at min krop havde det bedre med bevægelse istedet for at ligge helt stille i et passivt yin yoga stræk.

Sidenhen er jeg blevet bekræftet i mine fornemmelser og flere af dem, jeg følger, som forsker i fascia / bindevæv, påpeger nemlig at bindevævet har godt af bevægelse.

Blide bevægelser skaber flow i væskerne i bindevævet, så det bliver sundere og stærkere.

Lad os starte med at kigge lidt nærmere på, hvad bindevæv egentlig er…

Hvad er bindevæv 

Bindevævet udgør ca. 1/3 af kroppen og er det, der giver hele kroppen form. Der findes mange forskellige typer bindevæv og din krop holdes sammen af bindevæv, der er som et kæmpe netværk, der ligger omkring muskler, knogler, ledbånd, sener, organer, og nerver…

Forestil dig en appelsin, som er skåret over og du kan se de mange hvide hinder – nogle helt tynde, andre mere kraftige. Dette netværk af hinder holder sammen på appelsinen og på samme måde holder vores bindevæv alle strukturer i kroppen sammen. Bindevævet sørger bl.a. for forbindelsen mellem muskler og knogler og at vores indre organer bliver, hvor de skal være.

Bindevæv spiller også en vigtig rolle i transport af næringsstoffer, hormoner og affaldsprodukter gennem kroppen, og har også betydning for helingsprocessen efter fx skader.

Sundt bindevæv giver større mobilitet og færre smerter

Bindevævet er et stærkt og viskoelastisk materiale, der består af celler og vand, salte, proteiner og kulhydrater – i alt omkring 70% væske. Viskoelastisk vil sige at det reagerer både elastisk og viskost (som en væske).

I sin sunde tilstand er dette væskefyldte net af væv saftigt, bevægeligt og elastisk. Det er med til at alle dele af kroppen kan glide ubesværet mod hinanden.

Når bindevævet tørrer ud og bliver stift – så bliver kroppen mindre mobil og det kan give spændinger, ømhed og smerter. Hvis man kigger på bindevæv i et mikroskop, kan man se forskel på sundt og usundt bindevæv. Det sunde bindevæv er glat og elastisk ­– det usunde bindevæv er klistret sammen.

Bindevæv har en række vigtige funktioner i kroppen: det giver strukturel støtte til forskellige dele af kroppen, herunder organer, muskler og knogler. Det forbinder og holder forskellige væv og organer sammen, hvilket giver kroppen en samlet sammenhæng og form. Bindevæv beskytter de vitale organer mod skader ved at omgive dem og absorbere stød.

Bindevævet tørrer ud med alderen, og hvis vi ikke bevæger os nok

Vi oplever alle ’udtørret’ bindevæv om morgenen, når vi står op, efter at have ligget stille en hel nat. Så har mange af os en naturlig tendens til at ville strække os; vi har brug for at få løsnet op i bindevævet, som er ’klistret’ sammen i løbet af natten.

Og måske er det også en af grundene til at yin yoga er blevet så populært i de senere år – det er en god måde at finde ro på og til at modarbejde de smerter og ømhed, der kan opstå pga vores alt for stillesiddende hverdag.

Bindevævet stivner af stress

Meget tyder på at stress direkte påvirker bindevævet og hvis vi oplever stress – fysisk, mentalt, følelsesmæssigt, så vil stresshormonerne i kroppen være skyld i at bindevævet trækker sig sammen og spænder op – og så bliver det mere stramt og mindre elastisk. Dette kan også være en forklaring på nogle af de smerter, som en presset og stresset krop oplever.

Hvad kan du gøre for at holde dit bindevæv sundt?

Bindevævet reagerer anderledes og langsommere end muskler, så for at blødgøre stift bindevæv er der brug for mere tid og blide bevægelser – derfor er Sanselig yin yoga en fantastisk måde at arbejde med bindevævet på.

Meget tyder på at især bløde bevægelser og blide ’bouncy’ bevægelser er med til at stimulere bindevævet, så brug også gerne blide bevægelser i din yin yoga praksis. Disse små bevægelser, hvor bindevævet bliver strakt nænsomt, er medvirkende til at det genvinder sin elasticitet.  

Det bedste er at bruge hele kroppen på forskellige måder. Studier viser at vi kun bruger ca. 30 % af de bevægelser som vores krop er i stand til at udføre. Tænk bare på, hvordan du bevæger dig i din hverdag. Selv hvis du har nogle gode rutiner ift. bevægelse, så udfører du sikkert mange af dine bevægelser på samme måde.

Verdens førende bindevævsforsker anbefaler langsomme og dynamiske stræk

Robert Schleip, som er en af verdens førende forskere indenfor fascia, siger at langsomme og dynamiske stræk er den bedste måde at påvirke bindevævet på. Han anbefaler også at man i træning af bindevævet bruger flere bevægelsesvariationer, hvor man fx laver små ændringer i vinklen af bevægelsen, samt drejer kroppen i spiraler, fordi man på den måde involverer større dele af bindevævsnetværket.

”I stedet for at ligge ubevægelig i et statisk stræk, anbefales en mere flydende bevægelse”

Bevægelse i yin yogaen giver så meget mening ikke kun ift bindevævet, men også for at berolige nervesystemet og styrke din indre sansning, interoception.

Sådan kan du tilføje blide bevægelser i yin yoga øvelserne

Du kan nemt tilføje bløde bevægelser i din yin yoga praksis og det føles fantastisk! Mange af dem, jeg underviser, fortæller om den frihed, de oplever i kroppen, når jeg inviterer til bevægelse i yin yogastillingerne, i stedet for at ligge bum stille i mange minutter.

Det betyder ikke at du slet ikke kan ligge stille, når du laver yin yoga. Stilheden er jo også en af gaverne i yin yoga, så den skal vi bestemt holde fast i.

Men du kan bruge langsomme, vuggende eller ’bouncy’ bevægelser i starten af en yin yoga øvelse, fx når du sætter dig i Sommerfuglen, med fødderne samlet foran dig, kan du, i stedet for at ’give efter for tyngdekraften’ og passivt lade overkroppen falde ned foran dig, bevæge overkroppen i cirkler eller lidt frem og tilbage, mens du går på opdagelse i, hvor langt du kan komme frem.

Du kan finde øjeblikke i stilhed og så evt. vende tilbage til de små bevægelser ind imellem – og især hvis du oplever en følelse af fastlåsthed eller stagnation i kroppen, så brug blide bevægelser i kombination med dine yin yoga øvelser (så du skaber frit flow i bindevævet og kroppens energibaner).

Fordyb dig i yin yoga og lær den nyeste viden om bindevævet

På min uddannelse i SANSELIG YIN YOGA lærer du den nyeste viden om bindevævet og hvordan du kombinerer blide bindevævsflows med yin yoga stillingerne.

Kom med på en unik livsrejse og en uddannelse, som du kan tage for din egen skyld – og hvis du ønsker at undervise. Uddannelsen består af to dele: en grunduddannelse og en overbygning, som du kan deltage i hver for sig eller som et samlet forløb henover i alt 8 måneder.

 ♡ Anne

Anne GoncalvesKommentar