Dine følelser bor i kroppen – sådan kan yin yoga øvelser støtte dig

Kender du følelsen af bekymring, der sætter sig som en knude i maven? Eller sorg, der vejer tungt i brystet og nærmest kan tage pusten fra dig?

Ifølge den kinesiske visdomstradition er der en tæt forbindelse mellem følelser og kroppens organer. I kinesisk medicin er forskellige organer nemlig forbundet med forskellige følelser.

Følelser er ikke ‘gode’ eller ‘dårlige’ men vi kan have for meget eller for lidt og på den måde kan de blive uhensigtsmæssige for vores helbred og velbefindende.

I denne artikel vil jeg ridse nogle af de centrale følelser op og hvilke organer og energibaner, de er forbundet med.

Frygt bor i nyrerne

Nyrerne er i kinesisk medicin forbundet med vandelementet og betragtes som det fundamentale organ for Yin og Yang-energierne i kroppen. Nyrerne opbevarer også vores essentielle livsenergi, kaldet Jing.

Nyrerne er særligt forbundet med følelsen frygt. Vi kender alle følelsen af frygt og det er som sådan ikke en følelse, vi skal undgå. Men det er godt at huske på at alle følelser kan være uhensigtsmæssige - vi kan have for meget eller for lidt.

For meget frygt kan påvirke nyrernes energi og skabe ubalance som kan påvirke vores følelsesmæssige sundhed. En sund og harmonisk nyre energi kan bidrage til en følelse af ro, tillid og mod.

Du kan bruge Yin yoga til at skabe balance i de forskellige følelser, via påvirkning af organerne og deres energibaner. Her får du nogle eksempler på yin yoga-stillinger, der kan stimulere de forskellige organer og energibaner:

Yin yoga øvelse: Sfinksen

Læg dig ned på maven, løft overkroppen op, med albuerne under skuldrene og underarmene fladt på måtten. Placér evt. en pude under brystet (især god hvis du har skulderproblemer). Du kan evt. bruge en blok til at støtte hovedet på. Tilføj gerne lidt bevægelse i stillingen. Det kunne fx være lidt bevægelse i skuldrene fra side til side, eller hofterne. Hold stillingen i 3-5 minutter og fokuser på en rolig, dyb vejrtrækning.

Yin yoga stillingen ‘Sfinksen’

Vrede bor i leveren

Leveren er i kinesisk medicin forbundet med træ-elementet. Årstiden er foråret og energien er tiltagende yang.

Leveren kaldes for ’Generalen’ og har til opgave at sikre et godt flow af blod og Qi i hele kroppen. Leveren er bl.a. ansvarlig for at rense blodet, omdanne kønshormoner, og lagre energi.

Leveren er særligt forbundet med følelsen af vrede. Ifølge TCM kan overdreven vrede og undertrykt vrede påvirke leverens energiflow og forårsage ubalancer i kroppen.

Yin yoga øvelse: Sommerfuglen

Sid med fødderne samlet og åbn benene ud til hver side. Bevæg overkroppen i langsomme vuggende bevægelser og lad overkroppen søge forover, indtil du mærker aktivitet på indersiden af lårerne, og evt også yderside af lår og baller. Bliv her i 3-5 min. evt tilsat bløde bevægelser undervejs.

Yin yoga stillingen ‘Sommerfuglen’

Glæde bor i hjertet

Hjertet er i kinesisk medicin forbundet med ild-elementet. Ildelementet er fremtrædende om sommeren og er præget af en åben og opadgående energi, yang i yang.

Hjertet kaldes ’Kejseren af de indre organer’, og fører tilsyn med hele kroppen. Det er også bopæl for Shen – som både kan oversættes til vores bevidsthed og sjælen. Shen bor i hjertet, hvor den også går til ro om natten. Hvis Shen forstyrres, kan der opstå søvnløshed.

Hjertet styrer blodet og blodcirkulationen. Når hjerte og kredsløb er stærkt, kan alle andre organer og væv i kroppen fungere godt med god blodtilførsel.

Hjertet er særligt forbundet med følelsen af glæde. I ubalance kan vi opleve overdreven glæde / overstadighed, der giver uro, eller for lidt glæde - når vores indre gnist er slukket.

Yin yoga øvelse: Bananen

Læg dig på ryggen og stræk armene over hovedet. Behold ryg og hofter i gulvet og ræk arme og ben over til din højre side, så du åbner op ned langs hele venstre side. Brug evt puder eller tæppe til at støtte under skuldre/arme. Bliv liggende her i 2-3 minutter og kom tilbage mod midten og træk armene ned langs siden af kroppen et øjeblik inden du skifter til modsatte side.

Yin yoga stillingen ‘Bananen’

Bekymring bor i maven

Maven er i kinesisk medicin forbundet med jord-elementet, som er det centrerende element i de 5 elementer. Det er både sensommeren og repræsenterer også overgangen mellem alle årstiderne.

Maven er særligt forbundet med følelsen af bekymring og eftertænksomhed. Jordelementet står også for ro, jordforbindelse og tillid. For meget jord tynger og overdreven bekymring kan skabe ubalance, og man bekymrer sig om ting, der ikke er nødvendige, bliver overbeskyttende m.m. Omvendt kan man også opleve ubalance og have for lidt af jordelementet, så man mangler jordforbindelse.

Yin yoga øvelse: Seiza

Sæt dig på hælene med fødderne ind under dig. Brug evt. en blok eller pude under bagdelen, evt. et tæppe mellem lår og lægge. Bliv siddende her et par minutter og lad maven være blød. Tag nogle rolige lange vejrtrækninger dybt ned i maven.

Yin yoga stillingen ‘Seiza’

Sorg bor i lungerne

Lungerne er i kinesisk medicin forbundet med metal-elementet. Metalelementet er fremtrædende om efteråret, hvor bladene visner og falder til jorden. Det er en nedadgående energi, hvor der stadig er noget yang tilbage, men vi bevæger os imod den dybeste yin fase. Det er tiden til at give slip og rette opmærksomheden indad.  

Lungerne kaldes for ‘Modtageren af den himmelske Qi’ og styrer Qi og vejrtrækningen. Følelsesmæssigt relaterer lungerne til sorg. Vi har brug for at kunne mærke sorg, for at kunne give slip. Og ved at mærke sorgen og lade den blive forløst igennem fx tårer, kan vi gøre plads til noget nyt og på den måde står metalelementet også for evnen til at tage livet ind.

Yin yoga øvelse: Understøttet bagoverbøjning

Læg dig med ryggen mod en yoga bolster eller, hvis det er for højt, et foldet tæppe ind under dine skulderblade. Læg armene ud til siden, så du åbner op i brystkassen og ud igennem armene. Bliv liggende her i 5 min.

Yin yoga øvelse ‘Understøttet bagoverbøjning’

Fordyb dig i yin yoga og lær alt om følelser i kroppen

I yin yoga arbejder vi målrettet med at stimulere energibanerne, som er forbundet med organerne og dermed kan vi også påvirke vores følelser. Det kan du også lære mere om på min kommende uddannelse.

Sanselig Yin yoga – grunduddannelse og overbygning.

En unik livsrejse og en uddannelse, som du kan tage for din egen skyld – og hvis du ønsker at undervise. Uddannelsen består af to dele: en grunduddannelse og en overbygning, som du kan deltage i hver for sig eller som et samlet forløb henover i alt 8 måneder.

Næste hold starter i Vejle til september 2024.

 ♡ Anne