Mindre stress, mere DIG. Sådan kan stress forandre dig.

Har du nogensinde prøvet at føle dig så stresset, at du nærmest ikke kan genkende dig selv? Alt hvad du foretager dig og alle beslutninger bliver truffet ud fra en følelse af underskud, eller ud fra en følelse af bare ren og skær overlevelse?

Måske flipper du ud, råber og skriger af kæresten eller børnene over de mindste ting, som du førhen ikke ville have reageret på… Måske er du konstant træt og tappet for energi, også selvom du sover 9-10 timer i døgnet… Det kan også være, at du har oplevet at din partner, veninde eller kollega pludseligt forandrer personlighed og fx går fra at være en meget udadvendt, selskabelig person, til på det nærmeste at spærre sig inde i sit eget hjem og ikke engang orke at gå ud og handle, fordi man så skal omgås andre mennesker…

Stress kan være årsag til ‘Dr Jekyll & Mr Hide’ forandringer

Stress kan nemlig forandre vores adfærd i en sådan grad at man ikke kan genkende sig selv – eller andre.

En af mine venner oplevede sin kone gå ned med stress og omtalte hendes adfærd som ren ‘Dr Jekyll & Mr Hide’. Det er et kæmpe chok at opleve – især hvis man ikke indser, at det skyldes stress og at man kan gøre noget ved det.

Stress påvirker os både fysisk og psykisk og det påvirker vores adfærd

Faktisk viser en undersøgelse fra 2013 fra University of California, at kronisk stress påvirker kroppen helt ind i vores gener. Vores immunforsvar svækkes ved længerevarende stress så vi lettere bliver syge, og der er større risiko for fx sukkersyge, hjerte-karsygdomme og kræft.

Men inden det kommer så langt skal du være obs på følgende signaler:

Hvis du føler dig irritabel, måske ligefrem aggressiv, sover dårligt om natten, er konstant træt, mangler energi, har uro i kroppen, tankemylder, lettere til tårer, fra udadvendt til indesluttet og mindre social, forhøjet blodtryk, mave- og tarmproblemer, glemmer ting og har svært ved at koncentrere dig, er aldrig rigtig glad, føler dig magtesløs, har et større forbrug af stimulanser (alkohol, cola, kaffe, medicin, sukker, cigaretter), spiser meget mere end du plejer – eller har slet ikke lyst til mad… så kan det skyldes stress.

Alvorlige stress symptomer opstår ikke lige fra den ene dag til den anden, men bygges op over flere måneder eller år. Mange af stresssymptomerne forveklser vi måske med noget andet og derfor kan det tage lang tid inden vi opdager, at det skyldes stress. Derfor er det selvfølgelig altid en god idé at blive tjekket hos lægen, for at være sikker på, at der ikke er en anden årsag. Men ofte vil man opleve, at når der tages hånd om stressen, så forsvinder stresssymptomerne også.

Sig farvel til din stressede personlighed – og bliv DIG igen

Så hvis du oplever store personligheds forandringer i dig selv eller andre, så er det tid til at råbe vagt i gevær! Lad være med at ignorere det. Folk kan være syge af stress i lang tid, uden selv at opdage, at det skyldes stress! For mit eget vedkommende tog det flere år, inden jeg fattede hvad der foregik, stoppede helt op og gjorde noget ved det.

Så hjælp dig selv – eller din ven/kæreste/kollega – og gør noget ved stressen inden den tager over. Så du kan slippe stressen og blive dig selv igen.

Pas på dig ❤ Anne