Nadi Shodhana – vekselåndedrættet

Nadi Shodhana er en vejrtrækningsøvelse, som beroliger og skaber balance i hjernen og i kroppen. Den bliver også kaldet ’vekselåndedrættet’. I denne øvelse trækker man vejret gennem skiftesvis højre og venstre næsebor. En rigtig god øvelse, der sænker pulsen, beroliger sindet og nervesystemet og reducerer stress, da den aktiverer dit parasympatiske nervesystem – det som er i brug, når du slapper af. 

Det er nemlig sådan, at de fleste af os hovedsagligt trækker vejret gennem ét næsebor ad gangen, fx i en periode på et par timer, derefter skifter man til modsatte næsebor. For at regulere balancen mellem de to sider – og de to hjernehalvdele – er Vekselåndedrættet altså lige sagen.

Sådan gør du:

Sid i en behagelig stilling. Lav en knytnæve med højre hånd, og stræk så tommelfingeren og din ring- og lillefinger ud. Sæt hånden foran din næse så tommelfingeren kan presse let mod højre side af næsen og ring- lillefinger kan presse let mod venstre side af næsen. Hold højre arm tæt mod kroppen, så den ikke stritter ud – ellers risikerer du hurtigt at blive træt i armen.

nadi-shodana.jpg
  • Tag en dyb indånding gennem begge næsebor.

  • Placér så din ring- og lillefinger på venstre side af næsen, og ånd ud gennem højre næsebor.

  • Hold fingrenes placering og ånd ind igennem højre næsebor.

  • Placér din tommelfinger på højre side af næsen, så du lukker højre næsebor, og ånd ud gennem venstre næsebor.

  • Så ånder du ind gennem venstre, luk med tommelfingeren, og ånd ud gennem højre.

  • Ånd ind gennem højre næsebor, og ånd ud gennem venstre osv.

Gør udåndingen dobbelt så lang som indåndingen

Prøv et par runder og når du har fået det på plads, kan du begynde at regulere længden på din ind- og udånding. Når du ånder ind tæller du langsomt til 3. Når du ånder ud tæller du til 6. Så udåndingerne bliver dobbelt så lange som indåndingerne. Når du bliver mere rutineret kan du gøre åndedrættet længere, fx ånd ind på 4, ånd ud på 8.

Vil du have tips og gode råd til, hvordan du får en nydelsesfuld, stressfri hverdag, med bl.a. yoga og meditation, så skriv dig op til mit nyhedsbrev.

Namasté ❤ Anne