Kan man virkelig blive helt fri for stress?
“Kan man virkelig helt undgå og blive helt fri for stress?”
Det spørgsmål fik jeg forleden og svaret er ... ja (og nej)
Ja, jeg ved af egen erfaring, at man godt kan blive fri for stress.
Men svaret er ikke helt sort/hvidt, for det kommer også an på hvilken type stress, vi taler om.
Noget stress er livsvigtig
Vi kan ikke blive fri for den akutte form for stress – den, der opstår, hvis vi føler os direkte truet af en overfaldsmand, eller når vi mærker et adrenalin rush i kroppen, fordi vi løber efter bussen og er for sent på den.
Den form for stress kaldes også den sunde stress. Den opstår hurtigt og forsvinder som regel også hurtigt igen, så din krop er i balance det meste af tiden.
Denne form for stress er vigtig for din overlevelse, den hjælper dig med at tænke og reagere hurtigere og er med til at beskytte dig, så du kan kæmpe imod eller flygte fra farer.
Noget stress er livsfarligt
Men alvorlig og langvarig stress, som i sidste ende kan være livsfarligt, kan du godt arbejde dig uden om.
Den der stress, der kommer snigende over tid i alle mulige forklædninger. Den type stress, der kommer forklædt som fordøjelsesproblemer, forhøjet blodtryk, migræner og uforklarlige smerter i kroppen.
Du kan også i høj grad undgå den alvorlige stress, der kan ramme med et brag, fx hvis du mister en, du elsker, eller pludselig bliver fyret og hele verden med ét synes at ramle sammen omkring dig.
Med de rigtige anti-stress redskaber ved hånden kan du blive fri for stress – og blive i stand til at gå en stor bue udenom stress i fremtiden.
Tricket er, at finde ud af hvad der virker for dig.
Sådan finder du ud af, hvad der virker for dig
Der findes et hav af gode 'du-skal-bare-gøre-sådan-så-bliver-du-fri-for-stress' råd derude og det kan være en jungle, at finde ud af hvor man skal starte.
Der lyder også forskellige anbefalinger fra forskellige stresseksperter – nogle siger, du skal tage den helt med ro, flade ud foran fjerneren og se serier på Netflix. Andre stresseksperter siger, at du skal holde dig igang, og at motion er vigtigt, for at du ikke synker længere ned i stressfælden.
Hvem skal du tro?
Svaret er, at vi ikke er ens – og hvad der er bedst for dig, kommer an på, hvilken ‘stresstype’ du er.
Vi reagerer forskelligt på stress
Igennem min erfaring med stressramte klienter og yogaelever har jeg oplevet, at vi reagerer meget forskelligt på stress.
Nogle reagerer udadtil, det vil sige, at de kan blive aggressive, fare op og råbe højt og har tendens til at skyde skylden på andre. Andre vender det hele indad, lukker sig inde, bliver stille, mindre sociale og bebrejder sig selv. Og på grund af denne forskel har vi også brug for forskellige redskaber og tilgange til at håndtere stress.
Tanken om, at vi mennesker er forskellige typer og har brug for forskellige værktøjer for at holde balancen i vores liv, finder du også i det holistiske helbredelsessystem, ayurveda.
Ifølge ayurveda reagerer vi forskelligt på stress ud fra vores individuelle type – og det er med denne viden som baggrund, at jeg har mærket en kæmpe forskel i behandlingen af stress, både på mig selv og mine klienter. Det er også den viden, der ligger til grund for min bog Yoga mod stress.
Ja, du KAN blive fri for stress!
Når du finder ud af hvilken ‘stresstype’ du er, kan du skyde en genvej ud af stress. Du kan finde lige præcis de redskaber, der kan hjælpe dig bedst og hurtigst af med stress og som kan hjælpe dig med, at bevare ro og balance i dit liv.
Når vi anerkender, at vi er forskellige og har behov for forskellige redskaber – og når vi både arbejder med kroppen, sindet, følelser og tanker – så sker der virkelig forandringer.
I min bog Yoga mod stress kan du lære meget mere om de forskellige stresstyper og finde de redskaber, som kan hjælpe dig bedst muligt.
Med hjælp fra yoga og mindfulness kan du bevare dine indre ro, selvom du står midt i en orkan. Jeg siger ikke, at det er nemt, men med de rigtige værktøjer ved hånden, så kan du undgå at ryge helt ned i stressfælden.
Namasté ❤ Anne