10 tips til at få mere RO på
Vi befinder os i en vanvittig tid, hvor alt bliver revet op fra roden og vi skal vænne os til en ny normal.
Mit vigtigste fundament i livet er RO. Og efter mange års træning er jeg blevet ret god til at bevare min indre ro til daglig. Men i de sidste par dage har hele mit system været i vildrede. Jeg mærker uro, usikkerhed og en enorm tristhed over den store splittelse, jeg oplever mellem mennesker lige nu.
Derfor fik jeg lyst til at skrive dette blogindlæg om 10 tips til at få mere RO på – både for at minde mig selv om dem, og med håbet om at kunne inspirere andre derude.
Disse 10 råd bruger jeg selv næsten dagligt og de VIRKER.
1. Beroligende musik dæmper stress og angst
At musik kan påvirke vores humør er nok noget alle kan nikke genkendende til.
Det interessante er, at der faktisk er flere studier der viser, at musik virker beroligende og kan dæmpe stress og angst. Et studie viser endda også at musik kan virke lige så beroligende som medicin.
Rolig musik sænker hjerterytmen. Musikkens tempo spiller en vigtig rolle og det er den langsomme musik der er medvirkende til at åndedrættet rytme og blodtrykket sænkes. I flere studier så forskerne også at niveauerne af stresshormonet kortisol faldt væsentligt, når forsøgspersoner lyttede til musik.
Så næste gang du mærker uro i kroppen, så giv dig selv en pause med rolig musik i ørerne.
Jeg har lavet en ROlig playliste på Spotify, du kan lytte til her ➔ Spotify Playliste
2. Bevæg uroen ud af kroppen
Stress, angst og uro sætter sig i kroppen og noget af det, der kan ske, er at du spænder op i kroppen. Du kender måske til spændte kæber, spændte skuldre, at klemme ballerne sammen…
Alle disse spændinger kan bl.a. påvirke kroppens bindevæv, som bliver stift og usmidigt. Det kan resultere i at du mærker ømhed, fastlåshed og stagnation i kroppen.
Rolige bevægelsesformer som fx yoga, tai chi, gåture kan virkelig hjælpe dig med at give slip på stress og uro og få løsnet op i kroppen.
Et kinesisk ordsprog siger: Hvor der ikke er frit flow, er der smerter. Hvor der er frit flow, er der ingen smerter.
Det hentyder til, hvor vigtigt det er at have frit flow i kroppens energibaner (meridianer) for at bevare et godt helbred.
I min online medlemsklub ROvolutionen får du adgang til et stadigt voksende bibliotek af yoga videoer, guidede meditationer og fordybelsestemaer.
Læs mere om medlemsklubben ROvolutionen her.
3. Naturen heler
De fleste af os mærker naturens beroligende effekt, når vi fx går en tur ved vandet eller i skoven og der er mange studier, der viser at naturen har en helende og positiv effekt på os mennesker. Naturterapi som behandling mod stress og angst vinder også mere og mere frem.
Vi mennesker er skabt til at leve i pagt med naturen, i takt med naturens rytmer. Men mange af os har mistet kontakten til naturen. Mange bor i storbyer, og har måske ikke mulighed for dagligt at sætte fødderne i græsset omringet af smukke træer, marker eller hav.
Studier viser at jo længere tid man opholder sig i naturen, jo færre stresssymptomer har man. Det sker bl.a. fordi naturen er med til at give et boost til kroppens ’kærlighedshormon’ Oxytocin, der giver os en følelse af lykke og velvære og dermed er med til at lægge en dæmper på stress. Vi kan opleve en stigning i Oxytocin hormonet, når vi lytter til lyden af bølgeskvulp eller ser en smuk udsigt.
Ved at komme tilbage til vores naturlige element og bruge mere tid i naturen, kan vi altså få meget mere ro på. Sæt fx tid af til daglige gåture i naturen, eller planlæg weekendture til havet, en park eller et skovområde.
Bor du i nærheden af København, kan du endda gå en ‘mindful orienteringsrute’ på Amager Fælled, hvor du kan gå på opdagelse i naturens ro. Læs mere om Rute til Ro.
4. Tag en dyb vejrtrækning
Når du stresser, sker der ofte en ændring i din vejrtrækning, som typisk bliver hurtigere og mere overfladisk. Mange af os får ikke det fulde udbytte af en god, sund vejrtrækning, hvis vejrtrækningen er overfladisk og aldrig når ned i bunden af lungerne.
Ved at blive bevidst om din vejrtrækning og fx lave åndedrætsøvelser, kan du sænke stress og uro markant. Når du trækker vejret dybt ned i maven aktiverer du det parasympatiske nervesystem, det der får dig til at slappe af. Laver du åndedrætsøvelser kan du berolige nervesystemet, sænke din puls og blodtryk og reducere mængden af stresshormoner i din krop.
Prøv bare at sætte dig et roligt øjeblik, læg en hånd på maven og en hånd på brystet og gør langsomt din vejrtrækning lidt dybere og længere. Ånd ind og ud igennem næsen.
Læs mere om åndedrættet og få nogle åndedrætsøvelser her.
5. Ro i krop og sind med yoga
Vi ved vidst alle efterhånden at yoga er godt mod stress. Effekten af yoga mod stress er veldokumenteret og bl.a. viser undersøgelser fra Harvard Medical School i USA, at yoga og åndedrætsøvelser hjælper med at sænke blodtrykket og antallet af stresshormoner i kroppen.
Yoga er rigtig godt mod stress, fordi det afstresser både fysisk og mentalt, giver ro til hele nervesystemet og øger din kropsbevidsthed. Når du er stresset, kan det være svært at mærke dig selv og netop derfor er yoga et fantastisk redskab, fordi du kommer fra hovedet og ned i kroppen – og på den måde kan lære, at mærke efter, hvad der sker i dig.
Når vi stresser, spænder vi op i kroppen og her kan blide yogaøvelser hjælpe dig med at løsne op for spændinger og tillade musklerne slappe af. I yoga bliver der også arbejdet meget med vejrtrækningen, og fokus på dybe åndedrag er med til at skabe balance og aktivere det parasympatiske nervesystem – det der er i brug, når du slapper af.
6. Tryk dig til ro
Noget, jeg er blevet ret vild med er akupressur. Det er helt utroligt dejligt – og beroligende – at bruge disse energipunkter på kroppen, som man kan massere, for at skabe mere ro i hele kroppen og sindet.
En af dem, der inspirerer mig meget er Katrine Birk, som underviser i zoneterapi og akupressur og har skrevet nogle skønne bøger om emnet, bl.a. Tryk og glad kvinde.
Prøv fx Solar Plexus punktet – det sidder både i hånden og under fødderne. Du kan trykke og massere området og mærke roen sænke sig.
Under foden sidder punktet i midten af fodsålen, lige under trædepuden. Ved at trykke og massere dette område kan du afspænde området under brystet og maven, og det kan hjælpe dig med at trække vejret dybere og slappe af i hele kroppen.
7. Sluk!
Hver dag bliver der sendt over 300 milliarder emails og 6 milliarder sms’er! Vi bliver konstant bombarderet med ny information og det er svært at se nyheder eller være på sociale medier uden af blive påvirket – og mange gange negativt.
Det er sjældent gode nyheder, der bliver delt mest, og man kan virkelig blive udsat for meget bras, og blive påvirket i en grad, hvor man føler sig udmattet, trist, stresset og urolig.
Du bestemmer selv, hvor meget du lukker ind.
Vælg med omhu, hvor meget du er online, hvor meget du vil tjekke nyhederne eller hvor ofte, du vil være på Facebook, for du risikerer at din energi bliver kraftigt påvirket, så vær bevidst om, hvor din energi ryger hen.
En ting, der er rigtig vigtigt er at undgå nyheder, Facebook og lign. om aftenen, lige inden du går i seng. Du kan hurtigt komme ud for at se et eller andet negativt opslag, som så sætter din hjerne i gang, så du ikke kan sove eller falde til ro.
Det samme gælder om morgenen, lige efter du er stået op. Ser du en negativ nyhed, som det allerførste, når du vågner om morgenen, kan det påvirke dig resten af din dag.
Tag et bevidst valg om, hvornår du er ’på’.
Læg din telefon udenfor soveværelset, så den ikke er nem at gribe ud efter om morgenen.
Slet SoMe apps på din telefon, så du fx kun kan tilgå Facebook fra din computer.
Slå ‘Skærmtid’ til på din telefon, så dine apps lukker ned hver dag fx fra kl. 21-07.
Sæt grænser for dit forbrug og indtag af informationer og du vil hurtigt kunne mærke en stor forskel ift at bevare din indre ro.
8. Spis (og drik) dig til ro
Mad og drikke kan også gøre en stor forskel ift at bevare din indre ro. Ofte når vi føler os overvældede af for mange gøremål, eller for mange stimuli, så er vi er meget ’i hovedet’. Ifølge Ayurveda er det luftelementet, der her er overaktivt. Og det kan vi dæmpe ved at spise og drikke ting, der skaber mere grounding.
Hav fokus på mad, der giver jordforbindelse og varme. Især i efterår og vintertiden er det vigtigt at vælge mad og drikke, der giver dig god grounding. Fx varme supper, eller gryderetter, og varme drikke.
Prøv fx en varm Gurkemeje latte, eller Golden Milk, som den også kaldes. Den er også god til at booste immunsystemet.
Opskrift på Gurkemeje latte:
Bland følgende ingredienser i en gryde og varm op, uden at det koger:
En kop havremælk
½ tsk tørret gurkemeje
½ tsk ægte kanel
1 knivspids sort peber
Tilsæt evt. en smule frisk ingefær, fint revet
Tilsæt evt. lidt kokossirup, til at søde med
Der kan laves flere forskellige varianter af Gurkemeje Latte, så prøv dig lidt frem og se, hvad du bedst kan lide. Ifølge ayurveda anbefales det at bruge tørret gurkemeje, da det optages bedre i kroppen.
9. Kram dig til RO
Måske har du hørt citatet:
Vi har brug for 4 kram om dagen for at overleve.
Vi har brug for 8 kram om dagen til vedligeholdelse.
Vi har brug for 12 kram om dagen for at vækste.
Kram og berøring af dem, du holder af, udløser en hel kaskade af lykkestoffer, bl.a. serotonin, der påvirker dit humør, dopamin, der booster dit velvære, endorfiner, der stimulerer glæde og oxytocin, kroppens ’kærlighedshormon’.
Kram beroliger dit nervesystem, sænker stress og booster dit immunforsvar. Især i disse tider, hvor vores fysiske kontakt med andre er blevet stærkt reduceret, er det vigtigt at få krammet dem, du er tæt på.
Jeg har altid været glad for at give kram, både til min familie, til venner og til deltagere på mine yogahold. I dag vælger jeg kun en lille håndfuld, som min nærmeste familie og venner, men til gengæld krammer jeg dem mange gange, hver dag, og det gør en forskel.
Hvis du ikke lige har mulighed for at kramme din familie hver dag, så kram dig selv! Brug lidt ekstra tid om morgenen til at smøre din krop ind i olie eller bodylotion. Prøv fx en Ayurvedisk Abhyanga massage.
10. Bliv i dig selv
Kender du følelsen af at ’hoppe ud’ af dig selv? At miste forbindelsen til dig selv og føle dig styret og hevet rundt i manegen af alle andre omkring dig?
En af grundende til at det kan ske er, at du glemmer at sætte tid af til dig selv. Vi er nød til at holde fast i en daglig praksis med at komme tilbage til os selv. Ellers kan vi alt for nemt blive suget ind i et hul af andres meninger, bekymringer, og føle os fuldstændigt overvældede af informationer.
Sæt tid af til et øjebliks centrering og stilhed hver dag. Tid til at tjekke ind og mærke dig selv.
Brug for hjælp til at finde RO?
Mit store online forløb RO · Fri for stress for livet – er Danmarks eneste kursus af sin slags, der lærer dig om de tre ayurvediske stresstyper og giver dig de bedste redskaber fra yogaens verden til at blive fri for stress – for livet.
Vi reagerer nemlig meget forskelligt på stress og derfor findes der heller ikke en ‘one-size-fits-all’ metode. RO · Fri for stress for livet er et stressforløb baseret på tusind år gammel visdom. Læs mere her⤵
♡ Anne