Kom igang med at meditere – nemt og enkelt

Kunne du godt tænke dig at komme igang med at meditere, men er i tvivl om hvad man skal gøre? Du behøver ikke at gøre så meget. Bare sætte dig ned et øjeblik og holde dit fokus på åndedrættet. Du kan fx prøve min gratis app til iPhone, hvor du bl.a. finder en guidet åndedrætsøvelse.

Guide til en nem åndedrætsmeditation

  • Find et sted hvor du kan sidde, uden at blive forstyrret. Sæt dig godt til rette i en behagelig stilling med rank ryg. Du kan sidde på en stol eller på gulvet. Hvis du sidder i en sofa, så sørg for at du ikke læner dig tilbage og falder sammen i ryggen. Når du sidder med ret ryg, er du nemlig mere opmærksom og vågen.
  • Du kan vælge at lukke øjnene eller vende blikket nedad. Tag et par dybe vejrtrækninger og mærk hvordan du bruger hele kroppen, når du trækker vejret, så både brystkassen og maven udvider sig på en indånding og sænker sig på en udånding. Mærk hele kroppen og få en fornemmelse af, at du får luften helt ned i maven.
  • Ret din opmærksomhed mod din vejrtrækning. Bliv opmærksom på dine ind- og udåndinger i hele deres længde og dybde. Prøv også at blive opmærksom på pausen mellem dine åndedrag.
  • Læg mærke til dine tanker uden at hænge fast i dem. Bare observér dem og lad dem være. Når tankerne begynder at vandre, så ret hele tiden opmærksomheden tilbage til din vejrtrækning. Lad være med at forholde dig til tankerne. Lad være med at dømme eller bebrejde dig selv fordi du har tanker! Bare vær til stede i processen og lad tankerne glide forbi, som en bølge på vandet. En tanke dukker op – det er ok – bare lad den glide videre... Mærk at på hver udånding giver du slip. Giv slip... ånd ud... giv slip... ånd ud...
  • Vær til stede med det der dukker op, uden at dømme og uden at ønske at det var anderledes. Det er helt fint lige præcis som du gør det:)
nem–meditation.jpg

Det kan være svært at komme igang og mange oplever i starten, at de ikke mærker ro, nærmere tværtimod, at tankerne pipler frem, når de sætter sig ned for at meditere. Men meditation handler ikke kun om at mærke ro. Det handler også om at være med tankerne. Og du vil måske også opleve, at det er under en meditation, at du får en masse gode idéer, fordi du lukker af for al den unødvendige støj og kan mærke dig selv helt ind i kernen.

Hvor længe skal du meditere

Du vælger selv hvor længe du vil sidde. Prøv at starte med 5 minutter og sæt så gradvist tiden op. Det er en god idé at sætte en timer (eller din telefon) til at ringe efter 5, 10 eller 20 minutter. Så skal du ikke bekymre dig om tiden, men kan fokusere udelukkende på dit åndedræt.

Skab et ritual omkring meditationen

Det er også en rigtig god idé at skabe nogle vaner eller ritualer omkring din meditation. Det kunne fx være at du vælger et bestemt tidspunkt, som du altid mediterer på. Du kan også skabe et lille ritual med at tænde et lys, eller altid sidde det samme sted. Så skaber du et trygt og roligt rum og signalerer til kroppen at nu er du igang med at meditere.

Download min gratis app til iPhone, hvor du finder en nem guidet åndedrætsøvelse. Du finder app'en lige her.

Namasté ❤ Anne