Yogaudstyr – hjælp til din yoga praksis

Der findes en masse yogaudstyr på markedet og det kan være noget af en jungle, at finde rundt i og beslutte sig for, hvad man skal købe. De seneste år er det også eksploderet med yoga tilbehør – nogle ting er nice-to-have, andre er need-to-have og kan virkelig være med til, at hjælpe dig i din yogapraksis.

I denne artikel har jeg samlet nogle af de vigtigste redskaber – der findes mange andre. Jeg nævner nogle af de mærker, jeg selv bruger og kan anbefale (der er ikke noget ‘affilliate’ over det og jeg bliver ikke betalt for det:)

Yogamåtte

Selvfølgelig er det mest praktisk, at have en yogamåtte. Men man kan også lave yoga uden. Som hvis man fx laver yoga i naturen, på græsset eller i sandet. Men ellers er en god yogamåtte et ‘must’.

Der findes et hav af yogamåtter på markedet og det er både en smagssag, hvad man synes om, og så skal man også tage hensyn til hvilken type yoga man laver, og selvfølgelig også prisleje.

De to yogamåtter, jeg har været mest glad for er Prana E.C.O. mat og SureGrip mat. Den første fordi den er blød og behagelig at stå på og holder i mange år. SureGrip fordi den er helt eminent skridsikker, så den er super god til, når jeg laver ashtanga vinyasa.

Når du køber yogamåtte så overvej følgende:

  • Tykkelse: Yogamåtter findes i forskellige tykkelser, typisk fra 1,5mm til 6mm. Overvej om du bedst kan lide en tynd måtte, så du kan mærke gulvet under dig, eller foretrækker du en tykkere – og dermed blødere måtte.
  • Tekstur: Nogle måtter har mere tekstur i overfladen end andre, det kan være med til at give et bedre greb, hvis du fx får svedige hænder og fødder. Omvendt kan det føles hårdt med en ru overflade, hvis du ligger meget ned og mest bruger den til restorativ eller yin yoga.
  • Yogastil: Skal du gå til hot yoga eller ashtanga yoga eller har du tendens til at svede meget? Eller vælger du blidere yin yoga eller hatha yoga? Det skal du overveje ift. tykkelse, og tekstur.
  • Pris: der er stor forskel på priserne, men selvom du måske synes, at du ikke er klar til at investere 5-600 Kr i en yogamåtte, så kan det ofte betale sig, at bruge lidt flere penge og få en god måtte, der kan holde i lang tid. Men det behøver bestemt heller ikke være den dyreste:)
Yogamåtte, blokke og bælte

Yogamåtte, blokke og bælte

Blokke

Sjovt nok er det først for nyligt, at jeg er blevet glad for at bruge blokke. Efter 16 års yogapraksis! Nå, bedre sent end aldrig – og jeg får stor glæde af dem nu. Det hjælper mig til at komme lidt bedre ind i nogle stillinger. Brug dem fx i de stående stillinger, hvor hænderne ikke når ubesværet ned til gulvet, til at sidde på, eller som støtte under bækkenet i en bagoverbøjning.

Bælte

Det kan være en stor hjælp at bruge bælter – fx i foroverbøjninger, hvis du ikke når dine fødder med hænderne, så kan du tage et bælte om fødderne istedet. Du kan også spænde bæltet om benene i en række stillinger, hvor det kan hjælpe dig med at udføre stillingen korrekt.

Øjenpude

En virkelig dejlig ‘nice-to-have’ tilføjelse til en yogapraksis eller til når du laver yoga nidra og afspænding. Læg den over øjnene, eller hvis du ikke bryder dig om, at have øjnene helt dækket til, så læg den over panden. Det kan iøvrigt også være en god hjælp, hvis du har hovedpine eller migræne. Mange øjenpuder fås også med lavendel, så du kan få glæde af den afstressende duft samtidig med.

Yogapølle, meditationspude og øjenpude med lavendel

Yogapølle, meditationspude og øjenpude med lavendel

Yogapøller og puder

For et par år siden fik jeg en yogapølle i fødselsdagsgave og wauw – det er skønt! Jeg bruger den, når jeg laver restorative yoga øvelser, eller til at ligge hen over og strække ryggen ud efter en lang arbejdsdag. Den kan også være god, at sidde på, når du mediterer, men for nogle vil den måske være for høj.

Så kan du istedet vælge en mindre pude til meditation. De fås i forskellige størrelser tykkelser og former. Prøv dem i en forretning eller i dit yogacenter og mærk efter, hvordan du sidder bedst. Hvis du fx vil bruge puden til meditation, kan du kigge på hvor højt dine knæ går op. Hvis du endnu ikke er så smidig i hofterne, kan det være du også skal bruge noget til at støtte under dine knæ.

Hvor kan du købe yogaudstyr

Goyogi.dk har et stort udvalg af vikrelig lækkert tøj og gode måtter og udstyr. Virkelig god og hurtig service.

Yogaudstyr.dk – kæmpe udvalg, super god service, bestil online eller kig forbi deres hyggelige butik i København Ø.

Yogamatters.com – engelsk hjemmeside med et stort udvalg og nogle ting, du ikke kan finde herhjemme.

Er du interesseret i min yogaundervisning, så underviser jeg yin yoga online hos Yogastream.dk – få de første 4 uger gratis, når du tilmelder dig her.

Namasté ❤ Anne