Sov godt med yoga – 3 yoga øvelser, der giver dig en bedre søvn

Yoga er godt for et hav af ting… til at dæmpe stress og få mere ro på, til at booste immunforsvaret og hjælpe kroppen med at heale – og du kan også bruge yoga til at forbedre din nattesøvn.

Når du laver blide yogaøvelser inden sengetid kan du påvirke dit parasympatiske nervesystem, den del af nervesystemet, som er i brug, når du hviler og slapper af.

Ifølge en stor amerikansk helbredsundersøgelse oplevede over 55% af deltagerne at deres nattesøvn blev forbedret ved at lave yoga. Og over 85% oplevede at yoga hjalp dem mod stress.

Du kan også få hjælp til at slappe af med min populære kropsscannings meditation (downloadet af over 3000!) ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev her.

Så hvis du svært ved at slukke for tankemyldret og få kroppen til at falde til ro, inden du går i seng, så prøv disse 3 nemme yoga øvelser, inden du lægger dig til at sove. Yoga øvelserne er nemme at lave og er også god yoga for begyndere.

Godnatyoga: 3 gode yoga øvelser til inden du skal sove

Til disse tre yogastillinger, har jeg brugt en pølle. Du kan også bruge nogle sammenrullede tæpper eller en sofapude.

1: Stræk stressen ud af kroppen

sov-godt-yoga-anne-goncalves.jpg

Efter en travl dag kan det være rigtig svært for kroppen at falde til ro. Her kan du hjælpe din krop ved så at sige at ‘strække’ stressen ud af kroppen.

Mange spænder især op omkring psoas musklen, den dybe hoftebøjer, som løber fra de nederste ryghvirvler, igennem bækkenet og hæfter øverst på lårbenene. Hvis psoas er spændt kan det signalere til din krop at du er i fare og skal være klar til at tage benene på nakken og løbe væk.

Hvis du stresser reagerer psoas musklen ved at trække sig sammen. Så ved at åbne og strække området kan du hjælpe hele din krop til at spænde mere af.

Læg dig med en pølle eller foldede tæpper under bagdelen. Stræk det ene ben ud, bøj det andet ben og hold fast om knæet. Alt efter hvor dybt et stræk, du vil mærke, kan du justere ved at trække det bøjede ben tættere på dig eller længere væk.

Bliv liggende her i et par minutter og tag nogle rolige dybe vejrtrækninger. Prøv at få en fornemmelse af at trække vejret ned igennem psoas musklen og giv slip og slap af for hver en udånding.

2: Løft benene i vejret

sove-godt-yoga-anne-goncalves.jpg

Viparita karani er navnet på denne yoga øvelse, hvor du løfter benene i vejret.

Den har mange fordele, bl.a. kan den hjælpe på trætte ben og ømme fødder (hvis du fx har et job, hvor du står meget op), den kan hjælpe mod menstruationssmerter, og den kan hjælpe din krop med at falde til ro. Ifølge den gamle yoga tekst Hatha Yoga Pradipika, kan den endda hjælpe mod grå hår og rynker (det har jeg så ikke oplevet endnu ;-)

Du kan lave den på en pølle, som på billedet ovenover, eller du kan lave den med benene op ad en væg, hvis du ønsker mere støtte. Når du har lagt dig godt til rette kan du ligge her i 5-10 min. og bare tillad dig selv at slappe af. Hvis du bliver bombarderet med tankemylder kan du evt. kombinere stillingerne med en åndedrætsøvelse, eller bare roligt fokus på din vejrtrækning.

3: Kram dig til mere ro

Sov-godt-yoga-anne-goncalves.jpg

Kram, kys og kærtegn booster dit kærlighedshormon oxytocin, som også hjælper dig til at slappe af og øger dit velvære. Så få endelig masser af det:) Du kan også bruge denne restorative yogaøvelse, hvor du ‘krammer’ en pølle.

Sæt dig med den ene side tæt ind mod en pølle eller foldede tæpper, med benene i ‘havfruestilling’. Vend overkroppen mod pøllen og læg dig hen over den. Du får her et blidt twist i overkroppen. Prøv at lægge hovedet til den ene eller anden side og se, hvad der er mest behageligt for dig.

Bliv liggende i 5-10 min. og tag rolige vejrtrækninger.

Lav yoga hjemme og sov bedre

Du kan altså sagtens lave nogle nemme yogaøvelser hjemme inden du går i seng og på den måde hjælpe din krop og dit sind til at falde til ro inden sengetid.

Har du brug for lidt ekstra hjælp til at falde i søvn på, så prøv min populære sovemeditation, som du kan købe i min webshop eller i min app til iPhone, som du kan downloade her.

Jeg håber, du får glæde af yoga øvelserne.

❤ Anne