Ujjayi – det sejrende åndedræt

Ujjayi er en åndetrætsteknik som bruges meget især til ashtanga yoga. Det kan oversættes til  'det sejrende åndedræt' og betyder at det er åndedrættet, der sejrer over tankerne.

Når man bruger ujjayi teknikken opstår der en lyd under ind- og udåndingen. Det sker fordi man kniber let sammen i bunden af halsen, samtidigt med at man holder munden lukket og trækker vejret gennem næsen. Du har måske været til en yogatime og hørt folk trække vejret så det lød som Darth Vader! Det er ikke meningen, at der skal helt så meget lyd på;) Men det kan godt tage lidt tid at få teknikken på plads og i starten føles det måske lidt ubehageligt i halsen.

Lyden fra åndedrættet er med til, at du holder fokus på åndedrættet under din yogapraksis – og dermed nemmere kan lukke af for tankemylder og være fuldt ud til stede i nuet. Herudover er teknikken med til sørge for at kroppen varmes op og du får mere ilt til kroppen.

Sådan laver du ujjayi åndedrættet

Start med at holde en hånd foran din mund, åben munden og ånd ud med en smule tryk på, så du mærker luften mod din hånd. Som om du siger 'haaa'. Prøv det et par gange med en smule lyd på hver udånding. Og mærk hvordan du kniber let sammen i bunden af halsen.

Prøv så at fortsætte med samme lyd på dine indåndinger. Øv dig nogle omgange indtil dit åndedræt er jævnt og regelmæssigt.

Herefter lukker du munden og fortsætter med den lille modstand og den sagte lyd i halsen.

Langsomt kan du prøve at gøre åndedrættet lidt dybere og længere og arbejde med at dine ind- og udåndinger er lige lange. Du skal ikke forcere din vejrtrækning, den skal hele tiden føles rolig og behagelig.

Vil du have flere tips og gode råd til hvordan du kan få en nydelsesfuld, stressfri hverdag, med bl.a. yoga og meditation, så skriv dig op til mit nyhedsbrev.

Namasté ❤ Anne